Hiljade “ljigavaca” povučene sa tržišta

Bez autora
Apr 22 2019

Popularni “ljigavci”, koje Evropska unija mahom zabranjuje zbog prekomjerne količine bora, koji može negativno uticati na zdravlje djece, nedavno su povučeni i sa tržišta Srpske jer ta igračka nije bila deklarisana u skladu sa zakonom. U Inspektoratu RS kažu da su proteklih dana po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta povučena 2.202 “ljigavca”. Tokom redovnog nadzora u maloprodaji pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku, naveli su u Inspektoratu RS i naglasili da je zakonom propisano da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

Hiljade “ljigavaca” povučene sa tržištaPopularni “ljigavci”, koje Evropska unija mahom zabranjuje zbog prekomjerne količine bora, koji može negativno uticati na zdravlje djece, nedavno su povučeni i sa tržišta Srpske jer ta igračka nije bila deklarisana u skladu sa zakonom.

U Inspektoratu RS kažu za “Glas Srpske” da su proteklih dana po nalogu opštinske i republičke zdravstvene inspekcije sa tržišta povučena 2.202 “ljigavca”.

- Tokom redovnog nadzora u maloprodaji pregledom navedenih igračaka utvrđeno je da nemaju nikakvu deklaraciju ili je deklaracija na nerazumljivom jeziku - naveli su u Inspektoratu RS i naglasili da je zakonom propisano da predmeti opšte upotrebe koji se stavljaju na tržište moraju imati deklaraciju.

Istakli su da je na osnovu sporazuma Inspektorata i Agencije za nadzor nad tržištem BiH za ovu godinu u okviru projekta proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda planirano uzorkovanje igračke “ljigavac” za potrebe laboratorijskog ispitivanja.

U agenciji navode da redovno prate sistem za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima EU (RAPEX) te da su upoznati s opasnim igračkama.

- Nakon sprovedene analize i na tržištu BiH je pronađena igračka “ljigavac toj slim”, robne marke “dika tojs”, koja predstavlja hemijski rizik zbog previsoke migracije bora u igrački. Kontaktirali smo uvoznika ovih proizvoda u BiH, koji je dobrovoljno povukao s tržišta i uništio 10.329 komada te igračke - naveli su u agenciji.

Dodali su da su u okviru godišnjeg plana nadzora nad tržištem u 2019. godini planirali i laboratorijska ispitivanja “ljigavaca” s ciljem provjere migracije bora.

Specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS Milkica Grabež pojasnila je za “Glas Srpske” da je prema Pravilniku o bezbjednosti dječjih igračaka dozvoljena migracija bora do 300 miligrama po kilogramu, što je u skladu s evropskim direktivama.

- Neželjeni zdravstveni efekti bora zavise od dužine izlaganja i doze. Kod kratkotrajnog izlaganja visokim dozama može doći do nadražaja kože i sluznica, krvarenja iz nosa, nespecifičnih simptoma kao što su tremor, glavobolja, mučnina, povraćanje i proliv. Kod dugotrajne izloženosti boru istraživanja koja su sprovedena na životinjama ukazuju na povećanje rizika od oštećenja reproduktivnog sistema, naročito kod muških jedinki - kazala je Milkica Grabež.

Dodala je da u institutu nisu imali uzorke ljigavca na ispitivanju.

- Roditelji treba da obrate pažnju da djeca u toku igre sa “ljigavcima” ne dodiruju usta i da nakon igre dobro operu ruke - istakla je Milkica Grabež.

Kina

Prema podacima Inspektorata RS, ove godine zabranjen je uvoz dviju pošiljki igračaka u količini od 1.188 komada, dok je lani zabranjen  uvoz osam pošiljki nebezbjednih igračaka u količini od 4.600 komada, a sa tržišta su povučena 573 komada.

- Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na nedozvoljen sadržaja ftalata i lako izvlačenje niti. Kontrolisane igračke porijeklom su iz različitih zemalja, ali sve neispravne pošiljke bile su porijeklom iz Kine - naveli su u Inspektoratu RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik