"Batagon" uplatio 43 miliona KM za FG "Birač"

Bez autora
Apr 24 2019

Švajcarska kompanija „Batagon“ uplatila je 43 miliona KM za potraživanja u Fabrici glinice "Birač" u stečaju, koja je kupila od Republike Srpske, potvrdio je premijer RS Radovan Višković. Novac još nije legao na račun, ali je Vlada RS dobila izvode iz švajcarskih banaka da je uplaćen, rekao je Višković. On je istakao da sada problem predstavlja najnovije rješenje Osnovnog suda u Zvorniku kojim je Fabrika glinice "Birač" obavezana da "Pavgordu" plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem "Alumine".

"Batagon" uplatio 43 miliona KM za FG "Birač"Švajcarska kompanija „Batagon“ uplatila je 43 miliona KM za potraživanja u Fabrici glinice "Birač" u stečaju, koja je kupila od Republike Srpske, potvrdio je danas za portal CAPITAL premijer RS Radovan Višković.

"Novac još nije legao na račun, ali je Vlada RS dobila izvode iz švajcarskih banaka da je  uplaćen", rekao je Višković.

On je istakao da sada problem predstavlja najnovije rješenje Osnovnog suda u Zvorniku kojim je Fabrika glinice "Birač" obavezana da "Pavgordu" plati više od 122 miliona KM, a da se izvršenje ovog potraživanja sprovodi preuzimanjem "Alumine".

"Naši pravni timovi već razmatraju novonastale okolnosti. Uložićemo žalbu, ali ona ne odlaže izvršenje, tako da se sada nalazimo u jednoj pravnoj zavrzlami. U svakom slučaju, Vlada će učiniti sve da zaštiti privredni kapacitet i radnike 'Alumine'. Nećemo dozvoliti narušavanje proizvodnje", naglasio je Višković.

Predstavnici institucija i javnih preduzeća RS potpisali su 22. marta sa "Batagonom" ugovore o prodaji ukupno 43 miliona KM potraživanja od Fabrike glinice „Birač“ u stečaju, a švajcarskoj kompaniji dat je rok od mjesec dana da uplati Srpskoj taj iznos.

"Batagon" je po nominalnoj cijeni kupio sva potraživanja koja u FG "Birač" imaju Ministarstvo finansija, Poreska uprava RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te "Elektro-Bijeljina", a koja ukupno iznose 43 miliona KM.

"Batagon" će preuzeti mjesto Republike Srpske u Skupštini i Odboru povjerilaca FG "Birač" i kao najveći povjerilac imati najviše glasova u upravljanju ne samo fabrikom, već i njenim kćerkama firmama, poput najvažnije i najprofitabilnije "Alumine" Zvornik.

"Batagon" se krajem prošle godine pojavio u Republici Srpskoj kada je kupio hotel "Bistrica" na Jahorini, a pored toga krajem februara ove godine je postao i vlasnik više od 22 odsto bijeljinske Pavlović International Banke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik