Ove godine podrška zadrugama od 700 miliona dinara

Bez autora
Apr 24 2019

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da je u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" podršku za formiranje dobilo 400 zadruga, što je iznad svih očekivanja.Krkobabić je, učestvujući na konferenciji „Podsticaji za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ u Privrednoj komori Vojvodine, naveo podatak da je u ovoj godini za zadruge na republičkom nivou obezbeđeno 700 miliona dinara. On je rekao da su ova podsticajna sredstva dovoljna za približno 70 zadruga, i precizirao da novoformirane zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge na 15 miliona, a složene zadruge do 60 miliona dinara.

Ove godine podrška zadrugama od 700 miliona dinaraMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je danas u Novom Sadu da je u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela" podršku za formiranje dobilo 400 zadruga, što je iznad svih očekivanja.

Krkobabić je, učestvujući na konferenciji „Podsticaji za zadruge u 2019. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ u Privrednoj komori Vojvodine, naveo podatak da je u ovoj godini za zadruge na republičkom nivou obezbeđeno 700 miliona dinara.

Ministar je rekao da su ova podsticajna sredstva dovoljna za približno 70 zadruga, i precizirao da novoformirane zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona dinara, postojeće zadruge na 15 miliona, a složene zadruge do 60 miliona dinara.

Zadruge su preduslov opstanka i ostanka mladih poljoprivrednika, i to je prvorazredna državna i nacionalna tema u Srbiji, naglasio je Krkobabić.

On je najavio da će sutra biti objavljeno ko je novi partner na pomenutom projektu, koji će doneti nova likvidna bankarska sredstva, bez kamate, za pomoć u funkcionisanju zadruga u prvoj godini osnivanja.

Projekat koji se bavi zadrugama ima podršku ključnih aktera, poput Odbora za selo SANU, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i Srpske pravoslavne crkve, naglasio je on i najavio da će odmah nakon predstojećih praznika biti formiran i Nacionalni tim za spas sela Srbije.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da je danas usvojena Odluka o programu rada Razvojne agencije Vojvodine (RAV), u kojem su za zadruge izdvojena posebna sredstva u iznosu od 50 miliona dinara.

Radojević je objasnio da će po zadruzi biti dostupno maksimalno pet miliona dinara, i dodao da je, pored tekućih mera agrarne politike, neophodno finansijski podržati udruživanje poljoprivrednika.

On je ukazao na to da su zadruge prepoznate u svim merama agrarne politike na pokrajinskom nivou, kao i da je tokom prethodne dve godine uloženo 80 miliona dinara u opremu zadruga širom Vojvodine.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov istakao je da zadružni sektor ima podršku i pokrajinskog i republičkog nivoa vlasti u Srbiji, što je doprinelo formiranju sasvim drugačije slike zadrugarstva.

Jovanov je ukazao na to da zadruge danas više ne razmišljaju o opstanku, već o razvoju i novom investicijama, i dodao da što bolje projekte ponude, to će više novca moći da privuku.

Skup u Novom Sadu organizovao je Zadružni savez Vojvodine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik