BiH prošle godine uvezla 3,08 milijardi KM poljoprivrednih proizvoda

Bez autora
May 02 2019

Hrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja.U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5 posto uzoraka nije prošlo testove, kazao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH. Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, mesa naročito, pojasnio je Hajrić. On upozorava da se u BiH uvozi hrana lošijeg kvaliteta.

BiH prošle godine uvezla 3,08 milijardi KM poljoprivrednih proizvodaHrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja.

U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5 posto uzoraka nije prošlo testove, kazao je u razgovoru za „Avaz“ Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Sumnjivo meso

- Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, mesa naročito - pojasnio je Hajrić.

On upozorava da se u BiH uvozi hrana lošijeg kvaliteta.

- Istraživanja su pokazala da i unutar same EU postoje razlike u kvalitetu hrane. Najčešće se radi o tome da se proizvodi pod istim nazivom i brendom, ali s različitim sastavom i karakteristikama, stavljaju na tržište različitih zemalja EU. Takva praksa trebala bi biti riješena provedbom nedavno usvojenih izmjena Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o nepoštenoj poslovnoj praksi nekog proizvođača – kaže Hajrić.

Kontrola hrane

On dodaje da u BiH treba posebnu pažnju posvetiti usklađivanju sistema službenih kontrola hrane s evropskim standardima te nadograditi sistem kontrole, naročito inspekcijske službe i laboratorije.

Na prijedlog Agencije, Vijeće ministara BiH donijelo je oko 170 propisa o hrani, kojima se, između ostalog, propisuju i parametri koji se odnose na kvalitet hrane.

Bosna i Hercegovina, dalje upozorava Hajrić, prošle je godine uvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,08 milijardi KM, što je 16 posto ukupnog uvoza. Među uvezenom hranom ima robe različitog kvaliteta, ali Hajrić ističe da je važno pratiti šta i kako kupujemo i jedemo.

Važno je čitati deklaracije

- Informacije o kvalitetu hrane dostupne su na deklaracijama. Tu piše koji je sastav proizvoda, rok trajanja, upute za upotrebu. Potrošači s pravom očekuju da je hrana koju kupuju u najvećoj mogućoj mjeri sigurna. Ali, nijedna kontrolna mjera koja se koristi u svijetu ne može u potpunosti otkloniti prisutnost mikroorganizama, koji se prirodno nalaze u hrani. Zato je važna higijena i oprezno postupanje s hranom - ističe Hajrić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik