Ministarstvo poljoprivrede raspisalo poziv za kapitalne investicije

Bez autora
May 05 2019

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske raspisalo je javni poziv za poljoprivrednike za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije.Uslovi koje je potrebno da poljoprivrednici ispune kako bi mogli da konkurišu za sredstva su: da su registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava, da su ažurirali podatke u registru do 15. maja tekuće godine, platili protivgradnu zaštitu, ukoliko su obveznici plaćanja, te da su prijavili doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za 2018. godinu. Ko je prošle godine kupio traktor i dobio podstiacaj, ove godine nema pravo konkurisanja.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo poziv za kapitalne investicijeMinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske raspisalo je javni poziv za poljoprivrednike za odobravanje novčanih podsticaja za kapitalne investicije.

Uslovi koje je potrebno da poljoprivrednici ispune kako bi mogli da konkurišu za sredstva su: da su registrovani u registru poljoprivrednih gazdinstava, da su ažurirali podatke u registru do 15. maja tekuće godine, platili protivgradnu zaštitu, ukoliko su obveznici plaćanja, te da su prijavili doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje za 2018. godinu. Ko je prošle godine kupio traktor i dobio podstiacaj, ove godine nema pravo konkurisanja.

"Iste grupe investicija imamo kao i prošle godine. To je poljoprivredna mehanizacija, za koju uvijek imamo najveći interes. Poljoprivrednici mogu ostavriti pravo za kupovinu dva priključka ili jednog traktora, odnosno i jednog traktora i dva priključka. Podržavamo nabavku opreme i izgradnju objekata u stočarstvu, što nismo imali u posljednje tri godine," rekla je Gordana Rokvić, savjetnik ministra za poljoprivredu.

Poljoprivrednici mogu da konkurišu za podršku višegodišnjim zasadima, izgradanju plastenika i staklenika, kupovinu protivgradnih i protivmraznih mreža, sistema za navodnjavanje, mašina i sistema za sortiranje i pakovanje poljoprivrednih proizvoda.

Za podršku kapitalnim ulaganjima u Ministarstvu poljoprivrede planirali su 10,35 miliona maraka. Od tog iznosa 4,7 miliona maraka namjenjeno je poljoprivrednim gazdinstvima.

"Sredstva se odboravaju ili po osnovu računa, znači investicija je već završena, ili predračuna, znači investicija se planira. Poljoprivrednik dakle sigurno ulazi u investiciju jer ima povratnu inforamciju od Agencije za agrarna plaćanja, da li će njegova investicija biti podržana i može dalje da se obraća ili prema dobavljačima ili bankama za obezbjeđenje ostatka sredstava. Nakon realizacije investije obraća se agenciji za isplatu do 30 odsto visine investicionih sredstava," pojašnjava Rokvićeva.

Poljoprivrednici koji ulože do 70 hiljada maraka mogu se nadati povratu. Osim vremena predaje prijave bodove će donositi broj zaposlenih, članovi domaćinstva porodičnog gazdinstva, poljoprivrednici mlađi od 40 godina, žene poljoprivrednici, investicija u nerazvijenoj opštini.

Za povrat kod milionskih investicija, kažu u ministarstvu, poljoprivrednici će morati konkurisati na IPA fondove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik