Šest najvećih evropskih vojnih budžeta kontrolišu žene

Bez autora
May 07 2019

Šest najvećih evropskih vojnih budžeta kontrolišu žene a, po svemu sudeći, njihov broj će se povećavati. Sve više država, naime, odlučuje da na poziciju ministra odbrane postavi ženu. Peni Mordont postala je prva žena ministarka odbrane u istoriji Velike Britanije na Međunarodni praznik rada. To znači da će upravljati budžetom od oko 47 milijardi dolara, što je drugi najveći vojni budžet u Evropi. Njena koleginica, francuska ministarka odbrane Florens Parli, upravlja najvećim vojnim budžetom u Evropi, koji je, prema Međunarodnom institutu za mir u Stokholmu, prošle godine premašio 59 milijardi dolara.

Šest najvećih evropskih vojnih budžeta kontrolišu ženeŠest najvećih evropskih vojnih budžeta kontrolišu žene a, po svemu sudeći, njihov broj će se povećavati. Sve više država, naime, odlučuje da na poziciju ministra odbrane postavi ženu.

Peni Mordont postala je prva žena ministarka odbrane u istoriji Velike Britanije na Međunarodni praznik rada. To znači da će upravljati budžetom od oko 47 milijardi dolara, što je drugi najveći vojni budžet u Evropi, piše Quartz.

Njena koleginica, francuska ministarka odbrane Florens Parli, upravlja najvećim vojnim budžetom u Evropi, koji je, prema Međunarodnom institutu za mir u Stokholmu, prošle godine premašio 59 milijardi dolara.

Treći najveći evropski budžet ima Nemačka, a slede Italija, Španija i Holandija. Žene koje vode odbrambene industrije ovih zemalja raspolažu s ukupno više od 206 milijardi dolara.

Među deset najbogatijih budžeta u Evropi ušla je i Švajcarska s 4,7 milijardi dolara i njime, takođe, upravlja žena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik