Hladnoća i snijeg dokrajčili voćke

Bez autora
May 07 2019

Niske temperature koje su proteklih nekoliko dana zahvatile BiH, a negdje je pao i snijeg, već su pobrale veći dio plodova voća, a voćari u narednim danima očekuju da bi još veća najavljena hladnoća mogla dokrajčiti voćke. Zbog niskih temperatura, koje se kreću nekih sedam-osam dana, možemo slobodno reći da su plodovi kruške već preko 80 odsto otpali, a pogotovo ukoliko dođu još niže temperature, koje te voćke ne mogu podnijeti, istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. Prema njegovim riječima, i koštičavo voće slabo podnosi niske temperature te, kako ističe, ako se temperatura spusti do nule, ni na ove plodove nećemo moći računati.

Hladnoća i snijeg dokrajčili voćkeNiske temperature koje su proteklih nekoliko dana zahvatile BiH, a negdje je pao i snijeg, već su pobrale veći dio plodova voća, a voćari u narednim danima očekuju da bi još veća najavljena hladnoća mogla dokrajčiti voćke.

"Zbog niskih temperatura, koje se kreću nekih sedam-osam dana, možemo slobodno reći da su plodovi kruške već preko 80 odsto otpali, a pogotovo ukoliko dođu još niže temperature, koje te voćke ne mogu podnijeti", istakao je za "Nezavisne" Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema njegovim riječima, i koštičavo voće slabo podnosi niske temperature te, kako ističe, ako se temperatura spusti do nule, ni na ove plodove nećemo moći računati.

"Šljiva je takođe već dosta odbacila, a trešnja, čije bi pojedine sorte za nekoliko dana trebalo brati, će početi pucati, tako da računamo da će i tu biti mala računica i zarada", upozorava Dojčinović.

Naveo je da hladnoću ne podnose ni jagode, te se očekuje da će i one propasti, a i rod jabuke, koja je nešto otpornija na niže temperature, će biti lošiji.

"Ako temperature zaista budu niske kako najavljuju, možemo slobodno računati da će veći dio proizvodnje voća otići u industriju. Ako ne bi bilo minusa, možemo računati da ćemo jabuke imati jer je ona otpornija", pojašnjava Dojčinović.

Dodao je da su niske temperature i nevrijeme zahvatili proteklih dana Evropu i region, što dodatno utiče da cijene voća na tržištu budu više.

Dragomir Vujković, voćar iz Babića, kod Prijedora, rekao je da je područje Potkozarja prošle godine stradalo od posljedica leda, te da samim tim voće nije imalo cvjetni potencijal.

"Šljiva i krušaka nema ništa, jabuka vrlo malo. Ove godine, što se tiče nekog šireg područja, voće je desetkovano, a to je posljedica leda. Mislim da je ove godine situacija veoma loša", naglasio je Vujković.

Istakao je da je dodatni problem voćarima na području Potkozarja stvorio insekt cvjetojed, te da su voćke koje nisu imale zaštitu bukvalno uništene.

"Ono što je najgore, i u Hrvatskoj i u Srbiji je dosta različito stanje kada je voće u pitanju, ali najviše je pogođen region od Prijedora do Banjaluke. To je izuzetno mala količina roda i tu apsolutno nema voća i naravno da samim tim možemo očekivati veće cijene jer nećemo imati domaćeg voća", dodaje Vujković.

Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika Tuzlanskog kantona, kazao je da uslova za zamagljivanje, kako bi odbranio voćke od hladnoće, nema.

"Pokušavam da napravim nekakvu dimnu zavjesu. Pripremam pa ako se bude spustila temperatura ispod nule, da zapalim. Koliko će to efekta imati, nije na nama, to samo priroda može odlučiti", istakao je Hasanović.

On je dodao da za svojih 70 godina nije upamtio ovakve vremenske uslove.

"Kod nas nije proteklih dana bilo neke hladnoće ni štete. Bilo je u noći između nedjelje i ponedjeljka tuče oko Ljubuškog, ali što se temperatura tiče, nije bilo štete", ističe Slavko Korda, poljoprivredni inženjer u preduzeću "Dominant" Čapljina.

Štete u pčelinjacima

Miloš Odžić, predsjednik Društva pčelara Novi Grad, kaže da su se vremenske prilike negativno odrazile na stanje u pčelinjacima jer pčele nemaju hrane.

Rekao je da su pčelari s prihranom pčela počeli u januaru i do sada skoro da nisu prestajali.

"Cvjetne paše ove godine skoro da nije ni bilo. Dominantne voćne vrste u ovom kraju su jabuka i kruška, koje su slabo cvjetale nakon prošlogodišnjeg natprosječnog roda. Inače, pčele u aprilu imaju izobilje hrane, a to nije bio slučaj ove godine", kaže on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik