Curi vreme za prijavu poreza na platu

Bez autora
May 10 2019

Zaposleni koji su imali sreće da tokom prošle godine zarade više od 2.470.644 dinara, imaju još šest dana da Poreskoj upravi podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.Naime, poslednji rok za prijavu svih onih kojima je zaradila bila veća od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarada po zaposlenom ističe u sredu 15. maja. Prijava se podnosi na obrascu u elektronskom obliku, ili pismeno i to poreskoj filijali prema mestu prebivališta obveznika koji je imao zaradu veću od 2,4 miliona dinara. Porez se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana.

Curi vreme za prijavu poreza na platuZaposleni koji su imali sreće da tokom prošle godine zarade više od 2.470.644 dinara, (oko 21.000 evra), imaju još šest dana da Poreskoj upravi podnesu prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak.

Naime, poslednji rok za prijavu svih onih kojima je zaradila bila veća od trostrukog iznosa prosečne godišnje zarada po zaposlenom ističe u sredu 15. maja.

Prijava se podnosi na obrascu u elektronskom obliku, ili pismeno i to poreskoj filijali prema mestu prebivališta obveznika koji je imao zaradu veću od 2,4 miliona dinara.

Porez se plaća najkasnije 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana. U Poreskoj upravi podsećaju da se prilikom obračuna poreza poreskim obveznicima uzima u obzir zarada ostvarena i u Srbiji i u drugim državama, dok se strancima u obračun uzima samo dohodak ostvaren u našoj zemlji.

Dohodak za oporezivanje predstavlja razliku između ostvarenog dohotka i neoporezivog iznosa. Oni koji su zaradili više od tri prosečne godišnje plate u 2018. godini imaju pravo i na lične odbitke i to za poreskog obveznika – 40 odsto prosečne godišnje zarade od oko 329.419 dinara, za izdržavanog člana porodice – 15 odsto ili 123.532 dinara.

Godišnji porez na dohodak plaća se na oporezivi dohodak po stopi od 10 odsto za iznos oporezivog dohotka do šestostruke prosečne godišnje zarade što je oko 4.941.288 dinara. Dok se po stopi od 15 odsto plaća porez na razliku između iznosa koji je veći od 4.941.288 dinara

Iznos ličnih odbitaka može biti maksimalno 50 odsto dohotka za oporezivanje. Odbitak za određenog izdržavanog člana porodice može da ostvari samo jedan poreski obveznik, a osnovica godišnjeg poreza je oporezivi dohodak, koji predstavlja razliku između dohotka za oporezivanje i ličnih odbitaka.

Ukoliko poreski obveznik s ovom godišnjom platom izbegne da poreznicima podnese poresku prijavu, ili je ne podnese u zakonskom roku, ili je potpiše i unese netačne podatke biće kažnjen za prekršaj novčanom kaznom od 15.000 do 150.000 dinara.

Ako iznos navedene obaveze, čije se plaćanje izbegava, prelazi 1,5 miliona dinara, poreski obveznik će biti kažnjen zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom. Ukoliko pak iznos obaveze bude veći od 7,5 miliona dinara ići će u zatvor, s tim što ova kazna može biti do osam godina, a biće i novčano kažnjen.

Inače, prosečna godišnja zarada za 2018. iznosi 823.548 dinara i veća je nego prošle godine kada je limit za oporezivanje bio 2.375.136 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik