Sunovrat Bajerovih akcija zbog kazne od dve milijarde dolara

Bez autora
May 14 2019

Akcije nemačke hemijske i farmaceutske kompanije Bajer pale su rano jutros za čak 5,9 odsto, nakon što je kalifornijski sud naložio kompaniji da jednom bračnom paru obolelom od kancera isplati odštetu od preko dve milijarde dolara.Ta suma će pripasti Alvi i Albertu Piliod, starijem bračnom paru koji tvrde da su dobili tumor zbog izloženosti "roundup-u", sredstvu za suzbijanje korova na bazi glifosata koji je proizveo američki Monsanto. To je prouzrokovalo da deonice Bajera padnu na najniži nivo u gotovo sedam godina.

Sunovrat Bajerovih akcija zbog kazne od dve milijarde dolaraAkcije nemačke hemijske i farmaceutske kompanije Bajer pale su rano jutros za čak 5,9 odsto, nakon što je kalifornijski sud naložio kompaniji da jednom bračnom paru obolelom od kancera isplati odštetu od preko dve milijarde dolara.

Ta suma će pripasti Alvi i Albertu Piliod, starijem bračnom paru koji tvrde da su dobili tumor (ne-Hodžkinov limfom) zbog izloženosti "roundup-u", sredstvu za suzbijanje korova na bazi glifosata koji je proizveo američki Monsanto, prenosi Fajnenšel tajms.

Rojters javlja da je to prouzrokovalo da deonice Bajera padnu na najniži nivo u gotovo sedam godina.

Bajer je prošle godine kupio tu američku kompaniju za sumu od 63 milijarde dolara.

Presuda, koju je izrekla porota u u Ouklandu (Kalifornija), treći je po redu sudski poraz za Bajer i ona će, kako ocenjuje FT, sigurno povećati pritisak na Bajerov menadžment, koji je već pod pritiskom akcionara ljutih zbog serije parničnih sporova i rezultirajućeg kolapsa cena deonica grupacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik