Poljoprivrednicima bespovratno 175 miliona evra iz IPARD programa

Bez autora
May 14 2019

Državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Gojko Stanivuković prisustvovao je danas sastanku Odbora za praćenje sprovođenja programa IPARD II u Novom Sadu.Stanivuković je tom prilikom podvukao da poljoprivreda značajno doprinosi rastu našeg BDP-a, kao i da će dalja i efikasnija primena IPARD programa povećati konkurentnost u tom sektoru, uticati na njegov razvoj i značajno podržati poljoprivredne proizvođače. On je podsetio na to da je Evropska komisija deo svojih nadležnosti poverila Republici Srbiji kroz indirektno upravljanje.

Poljoprivrednicima bespovratno 175 miliona evra iz IPARD programaDržavni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Gojko Stanivuković prisustvovao je danas sastanku Odbora za praćenje sprovođenja programa IPARD II u Novom Sadu.

Stanivuković je tom prilikom podvukao da poljoprivreda značajno doprinosi rastu našeg BDP-a, kao i da će dalja i efikasnija primena IPARD programa povećati  konkurentnost u tom sektoru, uticati na njegov razvoj i značajno podržati poljoprivredne proizvođače.

On je podsetio na to da je Evropska komisija deo svojih nadležnosti poverila Republici Srbiji kroz indirektno upravljanje.

Aktivnosti u sprovođenju IPA sredstava i IPARD programa bile su veoma intenzivne u prethodnom periodu, a praćenje implementacije i efikasnija realizacija mera svakako će biti jedan od naših glavnih prioriteta, rekao je državni sekretar.

Osiguraćemo, kako je dodao, pojačan nadzor od strane NAO strukture kako bismo bili sigurni da IPARD sistem neometano i uspešno funkcioniše.

Stanivuković je podsetio na to da je do sada bilo objavljeno pet javnih poziva od strane IPARD agencije i da će se do kraja godine intenzivirati proces odobravanja zahteva potencijalnih korisnika za mere 1 i 3 u cilju apsorpcije što većeg iznosa sredstava.

Prema njegovim rečima, u toku su i pripreme za akreditaciju ostalih mera u okviru IPARD II programa, i to mera 7 i 9 koje se odnose na ruralnu diversifikaciju i tehničku pomoć.

Jedan od ključnih aspekata sprovođenja IPARD programa jeste jačanje kapaciteta struktura koje su uključene u ovaj proces. Potrebno je da sva tela obezbede adekvatan broj zaposlenih i njihovo kontinuirano obučavanje, napomenuo je Stanivuković.

On je ukazao na to da je posebna pažnja posvećena tretiranju mogućih nepravilnosti u sprovođenju sredstava i nepravilno utrošenim sredstvima.

Komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF) po ovom pitanju je redovna i otvorena, što će se nastaviti i u narednom periodu, naveo je državni sekretar.

U skladu sa Akcionim planom koji je usvojila IPARD radna grupa, podnošenje paketa dokumentacije neophodne da bi Evropska komisija poverila upravljačke dužnosti Republici Srbiji planirano je za septembar ove godine, čemu će prethoditi eksterna revizija predviđena za jul.

Stanivuković je istakao da je sprovođenje IPARD programa od izuzetnog značaja za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući i sam pregovarački proces i Poglavlje 11.

Sastanku Odbora za praćenje sprovođenja IPARD II programa u Novom Sadu prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, predstavnici Delegacije EU u Srbiji, kao i predstavnici Uprave Evropske komisije nadležne za politiku Unije u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (DG Agri).

Nedimović je najavio da će od jeseni biti uključena još dva nova sektora u IPARD, a to su sektor jaja i sektor vina, kao i da su dobijena dva nova zahteva od poljoprivrednih proizvođača, za preradu voća, i od proizvođača mleka.

Od jeseni imamo i agroturizam, jer je usvojena mera za razvoj ruralnog turizma. To je veoma važno jer možemo da koristimo naš geografski potencijal i hranu koju proizvodimo, rekao je ministar.

Predstavnik Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u IPARD programu Liam Breslin ocenio je da 175 miliona evra pretpristupne pomoći iz IPARD programa može promeniti mnoge stvari u poljoprivredi.

U toku je obrada pristiglih predmeta i očekujemo i isplatu i donošenje rešenja po tim predmetima, kao i da se sada, takođe, prijavljuju oni koji su zainteresovani za razvoj agroturizma i da apliciraju za sredstva iz IPARD programa, rekao je Breslin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik