Od početka godine strane investicije premašile milijardu evra

Bez autora
May 15 2019

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.Atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat je, pre svega, unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, a ubrzana je i realizacija infrastrukturnih projekata, rekla je Jorgovanka Tabaković. Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi.

Od početka godine strane investicije premašile milijardu evraStrane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prva četiri meseca 1,2 milijarde evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Atraktivnost ulaganja u privredu Srbije rezultat je, pre svega, unapređenja poslovnog ambijenta i povoljnih finansijskih uslova, a ubrzana je i realizacija infrastrukturnih projekata", rekla je Jorgovanka Tabaković na konferenciji za medije u NBS.

Priliv kapitala na finansijskom računu, u najvećoj meri po osnovu stranih direktnih investicija od preko milijardu evra od početka godine, pokrio je deficit tekućeg računa i rezultirao rastom deviznih rezervi istakla je guvernerka Narodne banke.

"S obzirom na to da je priliv stranih direktnih investicija pretežno usmeren u razmenljive sektore, u srednjem roku očekuje se dalji rast izvoza i postepeno smanjenje spoljne neravnoteže. Uz opadajuću putanju spoljnog duga, to doprinosi daljem jačanju eksterne pozicije zemlje", ističe Tabakovićeva.

Guvernerka NBS konstatovala je da se to pozitivno odražava na kreditni rejting i premiju rizika zemlje, podsetivši da je agencija "Standard end Purs" krajem prošle godine popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, a da je "Fič" početkom maja potvrdio izglede, ističući kontinuitet ekonomske politike Srbije, usmeren ka daljem jačanju makroekonmskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

"Tome u prilog govori i sniženje premije rizika, merene indeksom EMBI, koji je početkom maja za Srbiju blizu svog istorijskog minimuma. To potvrđuju i ulaganja stranih investitora u državne hartije od vrednosti, o čemu svedoči uspešna realizacija na aukciji sedmogodišnjih dinarskih državnih hartija od vrednosti ovog meseca", istakla je Tabakovićeva.

Veruje, kaže, da će dobri rezultati ekonomskog programa biti potvrđeni i tokom aktuelne posete Međunarodnog monetarnog fonda.

Guvernerka ističe da je ekonomska politika domaću ekonomiju učinila vitalnijom i sposobnijom da odgovori na tržišne izazove, s kojima smo se suočavali u prošlosti i koji nas očekuju u budućnosti.

"Srbija je sada zemlja u kojoj se lakše posluje i nalazi posao, a životni standard raste na održivim osnovama. Naravno, dalja unapređenja su moguća, pre svega strukturnim reformama, koje će podržati nastavak rasta investicija, konkurentnosti, profitabilnosti i zaposlenosti" istakla je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS zaključila je da će to omogućiti očuvanje postignutih rezultata i suočavanje sa budućim izazovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik