Bespovratna sredstva: Za inovativna rešenja preduzećima do 300.000 evra

Bez autora
May 16 2019

Fond za inovacionu delatnost raspisao je novi javni poziv u okviru koga će dodeliti 4,5 milion evra za podršku inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća.Kako je saopšteno iz Fonda predviđena su dva programa- program ranog razvoja i i Program sufinansiranja inovacija. Za prvi javni poziv, koji je otvoren do 1. jula 2019. godine, sredstva su obezbeđena iz IPA projekta "Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima".

Bespovratna sredstva: Za inovativna rešenja preduzećima do 300.000 evraFond za inovacionu delatnost raspisao je novi javni poziv u okviru koga će dodeliti 4,5 milion evra za podršku inovativnim aktivnostima malih i srednjih preduzeća.

Kako je saopšteno iz Fonda predviđena su dva programa- program ranog razvoja i i Program sufinansiranja inovacija.

Za prvi javni poziv, koji je otvoren do 1. jula 2019. godine, sredstva su obezbeđena iz IPA projekta „Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima“.

Program ranog razvoja namenjen je mikro i malim preduzećima, koja posluju ne duže od tri godine, a koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu. Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 80.000 evra.

Program sufinansiranja inovacija namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod.

Inovativni projekti preduzeća se sufinansiraju u iznosu od 300.000 evra.

Prijave inovativnih projekata podnose se putem portala Fonda za inovacionu delatnost www.inovacionifond.rs/prijava/.

Inače, za nastavak finansiranja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija sredstva su obezbedjena iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu (IPA 2014).

Ugovor o Direktnom grantu - Razvoj novih proizvoda i usluga kroz komercijalizaciju istraživanja u malim i srednjim preduzećima je potpisan izmedju Ministarstva finansija - Sektora za ugovaranje i finansiranje programa i sredstava Evropske unije (CFCU) i Fonda za za inovacionu delatnost.

Sprovođenje aktivnosti u okviru ovog ugovora je započeto 1. decembra 2018. Ukupan budžet projekta je 4,5 miliona evra, od čega 2,5 miliona evra sredstava Evropske unije i dva miliona evra iz budžeta Republike Srbije, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik