1,5 miliona evra za unapređenje rada poslovnih inkubatora

Bez autora
May 22 2019

Pomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović učestvovala je danas na Forumu naučno-tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora, na kojem je predstavljen projekat "Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora".Obradović Jovanović je istakla da je cilj projekta unapređenje rada poslovnih inkubatora, a samim tim i povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, uz ocenu da je u ovom segmentu primetan napredak. Danas više ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već možemo da posvetimo više pažnje unapređenju kvaliteta njihovih usluga, navela je ona i dodala da se upravo u tom delu računa na podršku ovog projekta, koji EU finansira sa 1,5 miliona evra.

1,5 miliona evra za unapređenje rada poslovnih inkubatoraPomoćnica ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović Jovanović učestvovala je danas na Forumu naučno-tehnoloških parkova i poslovnih inkubatora, na kojem je predstavljen projekat "Podrška Evropske unije razvoju poslovnih inkubatora" (EUBID).

Obradović Jovanović je istakla da je cilj projekta unapređenje rada poslovnih inkubatora, a samim tim i povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, uz ocenu da je u ovom segmentu primetan napredak.

Danas više ne moramo da se bavimo infrastrukturom u poslovnim inkubatorima, već možemo da posvetimo više pažnje unapređenju kvaliteta njihovih usluga, navela je ona i dodala da se upravo u tom delu računa na podršku ovog projekta, koji EU finansira sa 1,5 miliona evra.

Prema njenim rečima, uspešnost projekta će se meriti kroz podršku koja će biti pružena određenom broju inkubatora, kao i kroz pozitivne rezultate kompanija korisnica, koje će, kako se budu razvijale, i same doneti nove proizvode i usluge i otvoriti nova radna mesta.

Ona je objasnila da je ideja da u fokusu budu inkubatori koji podržavaju inovacije i samozapošljavanje, i dodala da već dve decenije EU investira finansijska sredstva, ljudske resurse i znanje u cilju jačanja konkurentnosti i stimulisanja inovativnosti MSP u Srbiji.

Program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Dejan Šuvakov poručio je da Unija snažno podržava Vladu Srbije u njenoj aktivnoj ulozi i nastojanju da omogući što bolje uslove za privredni rast i jačanje infrastrukture za razvoj inovacija u zemlji, uz napomenu da je od 2000. godine kroz različite EU programe podrške uloženo više od 200 miliona evra.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović rekao je da poslovni inkubatori predstavljaju vitalnu komponentu inovacionog sistema, donoseći ideje korak bliže tržištu i građanima.

Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom privrede i Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Ministarstva finansija.

Značajnu ulogu u razvoju inovativnosti, a samim tim i EUBID projektu, imaće Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Kabinet za inovacije i tehnološki razvoj, čiji su predstavnici na Forumu naglasili da je uloga države da kroz institucije podrži pretvaranje inovativnih ideja u proizvode.

Predstavnici više od 30 inicijativa poslovnih inkubatora i naučno-tehnoloških parkova aktivno su učestvovali na Forumu i kroz dve panel-diskusije ostvarili direktne kontakte sa javnom upravom, razmenili iskustva i, na osnovu uspešnih primera iz inostranstva i najboljih praksi iz Srbije, dobili mogućnost da kreiraju nove ideje o unapređenju poslovanja inkubatora u našoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik