RS iz Kine uvozi telefone i obuću, izvozi karton za reciklažu

Bez autora
May 26 2019

Ukupan obim robne razmjene između Republike Srpske i Kine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 97,8 miliona KM i većinom se odnosi na uvoz, jer je izvoz iz RS u drugu ekonomsku silu svijeta veoma nizak. U strukturi ukupnog obima robne razmjene tog bh. entiteta sa inostranstvom, razmjena sa Kinom ima učešće od 4,9 posto, odnosno ta najmnogoljudnija zemlja svijeta se nalazi na sedmom mjestu. Izvoz u Kinu, u prvom kvartalu 2019. godine, iznosio je 2,6 miliona KM, što predstavlja učešće u ukupnom izvozu RS-a od 0,3 posto. U poređenju sa istim periodom lani, izvoz u tu državu u istočnoj Aziji je smanjen za 570 hiljada KM, odnosno manji je za 18,1 posto, rečeno je za u entitetskoj Privrednoj komori.

RS iz Kine uvozi telefone i obuću, izvozi karton za reciklažuUkupan obim robne razmjene između Republike Srpske i Kine u prvom kvartalu ove godine iznosio je 97,8 miliona KM i većinom se odnosi na uvoz, jer je izvoz iz RS u drugu ekonomsku silu svijeta veoma nizak.

U strukturi ukupnog obima robne razmjene tog bh. entiteta sa inostranstvom, razmjena sa Kinom ima učešće od 4,9 posto, odnosno ta najmnogoljudnija zemlja svijeta se nalazi na sedmom mjestu.

- Izvoz u Kinu, u prvom kvartalu 2019. godine, iznosio je 2,6 miliona KM, što predstavlja učešće u ukupnom izvozu RS-a od 0,3 posto. U poređenju sa istim periodom lani, izvoz u tu državu u istočnoj Aziji je smanjen za 570 hiljada KM, odnosno manji je za 18,1 posto - rečeno je za Fenu u entitetskoj Privrednoj komori.

Uvoz iz Kine u taj bh. entitet iznosio je 95,2 miliona KM i u ukupnom uvozu ima učešće od 8,5 posto. Na listi vodećih uvoznih zemalja partnera RS, Kina se nalazi na četvrtom mjestu.

I lani je, kao i u prethodnim godinama, RS ostvarila deficit u vrijednosti od 326,25 miliona KM u robnoj razmjeni s Kinom, a koji je u istom periodu 2017. iznosio 284,3 miliona KM.

Posmatrajući tu zemlju sa aspekta vrijednosti ostvarenog uvoza u RS u 2018., može se konstatovati da se Kina nalazila na 5. mjestu uvoznih partnera, dok je učešće izvoza RS u ovu zemlju jako nisko.

U prošloj godini je iz RS-a na tržište Kine najviše izvezena hartija i karton namijenjeni ponovnoj preradi (reciklaži), i ta grupa proizvoda ima učešće od 50 posto u ukupnom izvozu u Kinu.

Na drugom mjestu je ostali namještaj i njegovi dijelovi sa 26,5 posto učešća, a na trećem granit, porfir, bazalt, pješčar i ostali kamen za spomenike ili građevine i drugo sa 12 posto učešća. Ove tri grupe proizvoda čine 88,7 posto izvoza iz RS u Kinu.

RS najveću vrijednost uvoza iz Kine ostvaruje kada su u pitanju telefonski aparati i u ukupnom uvozu iz Kine učestvuju sa osam posto.

Na drugom mjestu se nalazi obuća sa učešćem od gotovo četiri posto, a na trećem su proizvodi od gvožđa ili nelegiranog čelika od 3,7 procenata. Ove tri grupe proizvoda čine 15,7 posto ukupnog uvoza iz Kine u RS, rečeno je za Fenu u entitetskoj Privrednoj komori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik