Vlada RS-a predložila zakonska rješenja: Ulaganja u opremu umanjuju osnovicu za porez na dobit

Bez autora
May 26 2019

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit poreskim obveznicima odnosno privrednicima koji ulažu u opremu i postrojenja biće umanjena poreska osnovica za porez na dobit za ukupan iznos ulaganja, izjavila je Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske.Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici Vlade, kao i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Kazne u ovom prijedlogu umanjenje su za oko 20 posto u odnosu na nacrt zakona koji su razmotrili narodni poslanici koji su tražili smanjenje propisanih kazni za neizdavanje fiksalnih računa. Prema prijedlogu kazne za pravna lica iznosiće 8.000 do 16.000 KM, a za preduzetnike 4.000 do 8.000 KM.

Vlada RS-a predložila zakonska rješenja: Ulaganja u opremu umanjuju osnovicu za porez na dobitPrijedlogom izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit poreskim obveznicima odnosno privrednicima koji ulažu u opremu i postrojenja biće umanjena poreska osnovica za porez na dobit za ukupan iznos ulaganja, izjavila je danas Zora Vidović, ministrica finansija Republike Srpske, javila je Anadolija.

Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici Vlade, kao i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim kasama. Kazne u ovom prijedlogu umanjenje su za oko 20 posto u odnosu na nacrt zakona koji su razmotrili narodni poslanici koji su tražili smanjenje propisanih kazni za neizdavanje fiksalnih računa. Prema prijedlogu kazne za pravna lica iznosiće 8.000 do 16.000 KM, a za preduzetnike 4.000 do 8.000 KM.

Rok za uplatu kazne iznosiće 72 časa, a nakon istek rok objekat se zatvara. Postojećim Zakonom o fiskalnim kasama za neizdavanje računa nisu previđene novčane kazne nego samo zatvaranje objekata, a poslije primjedbi odlučeno je da se ide u izmjene zakona.

"Smatram da će biti efekat novih odredbi veći jer je više izražena želja da se plati kazna nego da se zatvaraju objekti", rekla je Zora Vidović i dodala da u slučaju zatvaranja objekata ispaštaju i radnici koji u to vrijeme ne rade.

Vlada RS-a danas je prihvatila donatorska sredstva Vlade Srbije u iznosu od milion eura, odobrenih RS-u kao jednokratna pomoć za Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina "Startup Srpska", ovaj projekat realizovaće Zavod za zapošljavanje RS-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik