Oružane snage BiH kupuju 2 helikoptera 
u vrijednosti 65 milijuna KM

Bez autora
May 27 2019

Zračne snage predstavljaju glavnu udarnu snagu svake bolje opremljene vojske u svijetu. Riječ je o rodu vojske koji iziskuje ogromne stavke u proračunu kako za nabavu modernih čuvara neba naoružanih najsofisticiranijim ubojnim arsenalima naoružanja tako i za njihovo kontinuirano održavanje te obuku letačkog kadra i osoblja za održavanje. Zbog toga mnoge, prije svega manje, zemlje s isto tako malim vojnim proračunima ne mogu sebi priuštiti zračne snage u punom smislu tog značenja. U toj skupini zemalja nalazi se i BiH, čije Oružane snage, doduše, imaju zrakoplovnu komponentu, ali čiji su sastav i opremljenost daleko od pravoga ratnog zrakoplovstva. Brigada zračne snage i protuzračne obrane u svom sastavu trenutačno posjeduje 38 helikoptera i to Mi-8, UH-1H i Gazela, od kojih je 10-ak u ispravnu stanju s upitnim mogućnostima kvalitetnog izvršavanja zadaća.

Oružane snage BiH kupuju 2 helikoptera 
u vrijednosti 65 milijuna KMZračne snage predstavljaju glavnu udarnu snagu svake bolje opremljene vojske u svijetu. Riječ je o rodu vojske koji iziskuje ogromne stavke u proračunu kako za nabavu modernih čuvara neba naoružanih najsofisticiranijim ubojnim arsenalima naoružanja tako i za njihovo kontinuirano održavanje te obuku letačkog kadra i osoblja za održavanje, piše Večernji list BiH.

Zbog toga mnoge, prije svega manje, zemlje s isto tako malim vojnim proračunima ne mogu sebi priuštiti zračne snage u punom smislu tog značenja. U toj skupini zemalja nalazi se i BiH, čije Oružane snage, doduše, imaju zrakoplovnu komponentu, ali čiji su sastav i opremljenost daleko od pravoga ratnog zrakoplovstva.

Brigada zračne snage i protuzračne obrane u svom sastavu trenutačno posjeduje 38 helikoptera i to Mi-8, UH-1H i Gazela, od kojih je 10-ak u ispravnu stanju s upitnim mogućnostima kvalitetnog izvršavanja zadaća. Tome svjedoči i ogroman broj kvarova na helikopterima, kao i padovi pojedinih tijekom eksploatacije u ekstremnim uvjetima.

Nabave i modernizacija

Iz OS BiH kazali su nam kako se trenutačno obavljaju aktivnosti vezane za osnovno održavanje raspoloživih helikoptera u cilju podizanja broja operativnih letjelica. Određeni broj helikoptera uslijed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti osnovnih sklopova nije isplativo remontirati.

Kako nam je potvrđeno iz OS BiH, u cilju modernizacije helikoptera koji se nalaze u sastavu OS BiH, Vijeće ministara BiH usvojilo je odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta osiguranja i unaprjeđenja operativnosti helikoptera OS BiH s razdobljem realizacije od 2016. do 2025. godine, u iznosu od 300,000.000 konvertibilnih maraka (objavljeno u Službenom glasniku BiH, broj 5 od 26. siječnja 2016. godine). Projekt predviđa kupnju novih helikoptera (srednji transportni i laki višenamjenski), generalni remont i nadogradnju/modernizaciju rentabilnih helikoptera koji se nalaze u sastavu OS BiH.

U skladu s odlukom o odobrenju višegodišnjeg projekta osiguranja i unaprjeđenja operativnosti helikoptera OS BiH, s razdobljem realizacije od 2016. do 2025. godine, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva obrane, 22. prosinca 2017. godine donijelo je odluku o višegodišnjem projektu nabave helikoptera za MO i OS BiH (objavljena u Službenom glasniku BiH, broj 2/18). Ovom odlukom odobrava se nabava dvaju helikoptera s pripadajućim paketom logističke potpore, u ukupnoj vrijednosti od 65,000.000 konvertibilnih maraka, a u cilju osiguranja i unaprjeđenja operativnosti helikoptera OS BiH za obavljanje zakonom propisanih misija. Sredstva za financiranje višegodišnjeg projekta i dinamika financiranja regulirana su posebnom odlukom Vijeća ministara BiH kroz proračunske procedure, a prema izvorima financiranja. Iako je prije nekog vremena bilo riječi o tome, navodna nabava 12 novih helikoptera Eurocopter AS 332 Super Puma iz Francuske nije aktualna, iako bi ti helikopteri mogli zadovoljiti potrebe OS BiH na dulje razdoblje.

Mala utrka u naoružavanju

Izvjestan broj mlaznih borbenih letjelica tipa Soko J-22 Orao, N-60 Galeb i J-21 Jastreb, koje su bile u sastavu ratnog zrakoplovstva VRS, a koje nisu u letnom stanju, nalaze se u zračnoj luci Zalužani u Banjoj Luci. Međutim, tim letjelicama istekao je resurs za upotrebu. Njihova eventualna prodaja nije aktualna, iako su svojedobno iz Srbije ponuđene izvjesne opcije za njihov otkup.

Ratna zrakoplovstva u regiji i našem najbližem susjedstvu u posljednje vrijeme opremaju se i popunjavaju svoj sastav tehnikom. Pri tome svakako valja izdvojiti susjednu Srbiju koja je nedavno od Ruske Federacije nabavila šest MiG-ova, 29 nešto novijih od četiri koja se već nalaze u sastavu srpskoga ratnog zrakoplovstva. Također se realizira i nabava dodatna četiri MiG-29 iz Bjelorusije. Tih 14 lovačkih zrakoplova višestruko će podići učinkovitost i borbenu gotovost srbijanskoga ratnog zrakoplovstva. Srbija je također od Rusije kupila tri nova borbena helikoptera topovnjače Mil Mi-35, kao i transportne Mil - Mi-17. Ovu veliku nabavu Srbija će zaključiti kupnjom čak devet novih “ispod čekića” Airbusovih H-145M višenamjenskih borbeno-transportnih helikoptera koje će rasporediti u postrojbe ratnoga zrakoplovstva, ali i MUP-a Srbije. Što se tiče naših zapadnih susjeda Hrvatske, oni su bili raspisali natječaj za kupnju novih borbenih zrakoplova i nakon pregleda ponuda odlučili su se za izraelsku ponudu za nabavu rabljenih F-16 Baraka, međutim, to je neslavno završilo. Naime, Amerikanci nisu dali suglasnost za već dogovoreni posao, tako da je Hrvatska za sada na čekanju za nabavu, a sudeći prema novinskim napisima i analizama, najbliži kandidat je također F-16, ali ovog puta, prema svemu sudeći, novi i iz proizvodnih hala matične zemlje SAD-a.

Bilo kako bilo, činjenica jest kako se naši prvi susjedi ponavljaju u ovom vrlo osjetljivom sektoru oružanih snaga, a što će svakako biti iscrpljujuća stavka za njihova i ne baš dobrostojeća gospodarstva.

Što se tiče BiH, teško da će OS BiH ikada posjedovati ratno zrakoplovstvo u punom smislu te riječi, ali je postojanje zrakoplovne komponente primarno helikopterskoga servisa od višestrukog značaja kako za vojne namjene tako i za različite uporabe u civilstvu i miru.

Primarno, helikopteri su nužni tijekom sezona požara jer mogu učiniti značajne napore u gašenju istih. Tu je, dakako, i transport teško ozlijeđenih i bolesnih te pristup zabačenim dijelovima zemlje prilikom velikih vremenskih nepogoda kakve su bile poplave i veliki snjegovi.

Stoga je jako bitno da dođe do spomenute nabave helikoptera, čije će se ponude za nabavu najvjerojatnije tražiti na Zapadu imajući u vidu put BiH k integrativnim procesima EU-a i NATO-a. Naravno, letjelica će morati zadovoljavati i borbene i transportne potrebe, a bit će potrebno obučiti i dodatno letačko i tehničko osoblje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik