Od početka godine vraćeno 160 objekata: Restitucija najslabija kod poljoprivrednog zemljišta

Bez autora
May 29 2019

Država je za prva četiri meseca ove godine u procesu restitucije vlasnicima vratila 160 objekata, od čega 95 poslovnih prostora, 27 stanova i 38 zgrada. Agencija za restituciju vratila je do sada ukupno 6.666 objekata ili 4.631 poslovni prostor, 983 stana i 1.052 zgrade. Od ukupno 160 objekata koji su vraćeni od početka godine, u Vojvodini ih je najviše u Subotici - 13, tako da su sada ukupno 154 bivša vlasnika ili njihovih naslednika u tom gradu na severu došlo do oduzete imovine. Od opština u Vojvodini vraćeno je pet objekata u Novom Sadu, jedan objekat u Bačkom Petrovcu, tri u Zrenjaninu i dva u Pančevu. Kako je nedavno izjavila direktorka područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu Jasna Selaković, od početka postupka restitucije do prošlog meseca najviše objekata vraćano je u Novom Sadu, zatim Subotici i Somboru.

Od početka godine vraćeno 160 objekata: Restitucija najslabija kod poljoprivrednog zemljištaDržava je za prva četiri meseca ove godine u procesu restitucije vlasnicima vratila 160 objekata, od čega 95 poslovnih prostora, 27 stanova i 38 zgrada. Agencija za restituciju vratila je do sada ukupno 6.666 objekata ili 4.631 poslovni prostor, 983 stana i 1.052 zgrade.

Od ukupno 160 objekata koji su vraćeni od početka godine, u Vojvodini ih je najviše u Subotici - 13, tako da su sada ukupno 154 bivša vlasnika ili njihovih naslednika u tom gradu na severu došlo do oduzete imovine. Od opština u Vojvodini vraćeno je pet objekata u Novom Sadu, jedan objekat u Bačkom Petrovcu, tri u Zrenjaninu i dva u Pančevu.

Kako je nedavno izjavila direktorka područne jedinice Agencije za restituciju u Novom Sadu Jasna Selaković, od početka postupka restitucije do proššlog meseca najvišše objekata vraćano je u Novom Sadu, zatim Subotici i Somboru. U istom razdoblju najviše poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini vraćeno je u Bačkoj Topoli, zatim u Bečeju, Srbobranu, Senti i Novom Kneževcu.

U zakonskom roku Agenciji za restituciju, iz Vojvodine je podneto 29.000 zahteva za vraćanje oduzete imovine. Od tog broja rešeno je oko 11.500 zahteva za obeštećenje, uključujući rešenja, zaključke o odbacivanju i obustavi postupka. Ukupno je podneto oko deset hiljada zahteva za vraćanje oduzetog poljoprivrednog zemljišta, a veći deo je u Vojvodini. U njima se potraživalo oko 100 hiljada hektara njiva oduzetih posle Drugog svetskog rata.

Prva rešenja o naturalnom vraćanju imovine, podsećaju, doneta su 2012. godine, a u proteklih sedam godina Agencija za restituciju gotovo je privela kraju naturalnu restituciju.

Najmanji rezultati u vraćanju imovine zabeleženi su kod poljoprivrednog zemljišta, što, kako piše list, koči proces komasacije u mnogim opštinama. Komasacija je, dodaju, i u mnogim vojvođanskim lokalnim samoupravama kamen spoticanja za restituciju.

Procedura u restituciji je takva da, objašnjavaju, podnosiocu zahteva najpre vraćaju njive u katastarskoj opštini u kojoj su bile pre oduzimanja, ali ako to nije moguće dobija parcele iz drugih katastarskih opština na području iste lokalne samouprave. No, ako se dogodi da ni u jednoj katastarskoj opštini nema dovoljno komasiranog zemljišta za povraćaj, onda se traže u susednim lokalnim samoupravama.

Imovina koja bivšim vlasnicima ili njihovim naslednicima ne može biti vraćena u naturi biće isplaćena državnim obveznicama.

Prema prošlogodišnjim izmenama Zakona o vraćanju oduzete imovine, prva rata državnih obveznica trebalo bi starim vlasnicima ili naslednicima da stigne 15. decembra 2021. godine, s tim što bi akontacija od 10 odsto utvrđenog iznosa za obeštećenje bila uplaćena 15. decembra naredne godine. Država je za to izdvojila dve milijarde evra, a pojedinačno najviše se može dobiti 500.000 evra, bez obzira na to o kolikoj oduzetoj imovini je reč.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik