Proizvodnja mlijeka u stalnom porastu

Bez autora
Jun 03 2019

Mljekarski sektor u Republici Srpskoj konstantno bilježi rast i uprkos smanjenom broju muznih grla, sa domaćih farmi u prva četiri mjeseca ove godine otkupljeno je oko 1,228 miliona litara mlijeka više u odnosu na isti period lani. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je otkup svježeg mlijeka u posmatranom periodu procentualno porastao za 3,19 odsto, te da su samo u januaru ove godine krave proizvele 331.000 litara mlijeka više nego u istom mjesecu prošle godine. U januaru 2018. godine sa farmi je otkupljeno 9.485.577 litara mlijeka, a ove godine u istom mjesecu 9.678.586. Slični pokazatelji nastavljeni su i u narednim mjesecima, pa je u martu ove godine otkupljen 10.452.501 litar mlijeka, a u aprilu 10.327.325 litara, što je, ukoliko uporedimo sa prošlom godinom, povećanje na mjesečnom nivou za oko 350.000 litara, naveli su u resornom ministarstvu.

Proizvodnja mlijeka u stalnom porastuMljekarski sektor u Republici Srpskoj konstantno bilježi rast i uprkos smanjenom broju muznih grla, sa domaćih farmi u prva četiri mjeseca ove godine otkupljeno je oko 1,228 miliona litara mlijeka više u odnosu na isti period lani.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je otkup svježeg mlijeka u posmatranom periodu procentualno porastao za 3,19 odsto, te da su samo u januaru ove godine krave proizvele 331.000 litara mlijeka više nego u istom mjesecu prošle godine.

- U januaru 2018. godine sa farmi je otkupljeno 9.485.577 litara mlijeka, a ove godine u istom mjesecu 9.678.586. Slični pokazatelji nastavljeni su i u narednim mjesecima, pa je u martu ove godine otkupljen 10.452.501 litar mlijeka, a u aprilu 10.327.325 litara, što je, ukoliko uporedimo sa prošlom godinom, povećanje na mjesečnom nivou za oko 350.000 litara - naveli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je mljekarski sektor u 2018. godini bio stabilan, te da statistički pokazatelji za prva četiri mjeseca ove godine govore da će taj trend biti nastavljen.

- Glavni razlog smanjenja broja isporučilaca mlijeka je ukrupnjavanje proizvodnje u mljekarskom sektoru, odnosno udruživanje malih mljekara u velike, što govori o ozbiljnijem pristupu samih proizvođača, koji na ovaj način lakše mogu da osvajaju tržište i tako postaju konkurentniji - pojasnili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Istakli su da sistem kontrole mlijeka daje značajan doprinos da proizvodnja bude sigurna i kvalitetna.

- Naši kontrolni asistenti su svojim radom u prethodna četiri mjeseca utvrdili da je kvalitet mlijeka prema mjerama standardnog kvaliteta iznosio 89 odsto - kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na farmi Čede Borojevića iz sela Tišina kod Šamca iz godine u godinu povećava se broj grla, a ovaj vrijedni mljekar, koji je među najvećim u Srpskoj, ističe da je posao proizvodnje mlijeka težak, ali da se može solidno živjeti od te grane poljoprivrede.

- Trenutno u proizvodnji imam 150 muznih grla i mlijeko isporučujem “Mlijekoproduktu” iz Kozarske Dubice. Generalno sam zadovoljan odnosnom sa mljekarom jer plaćaju na vrijeme, ali nisam zadovoljan otkupnom cijenom mlijeka koja iznosi 60 feninga, a optimalna bi bila 72. Uz tu cijenu mogli bismo obezbijediti normalan tok u proizvodnji - rekao je Borojević. Dodao je da mu najveće probleme zadaju klimatske promjene jer zbog vremenskih neprilika ne može obezbijediti dovoljne količine kabaste hrane za stoku.
 
Podrška

Ministarstvo poljoprivrede stočarsku proizvodnju u Srpskoj pomaže kroz direktnu podršku podsticajima za tekuću proizvodnju, kao i kroz dugoročnu podršku kroz kapitalna ulaganja. Direktna podrška stočarskoj proizvodnji samo u prošloj godini je iznosila oko 38 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik