Svaka druga malina na tržištu Švedske iz Srbije

Bez autora
Jun 05 2019

Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina na tržištu Švedske iz Srbije, izjavio je danas ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dveju zemalja na kojem je učestvovalo više od 80 privrednika iz Srbije i Švedske.Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske su sa ciljem podrške evrointegracijama Srbije organizovali poslovni forum privrednika, u okviru Nacionalnog dana Švedske i razvojnih projekata koje švedska agencija SIDA sprovodi u Srbiji, sa ciljem podrške evrointegracijama. Lundin je rekao da Srbija i Švedska sve bliže sarađuju i da tome naročito doprinosi to što u Švedskoj živi oko 130.000 Srba.

Svaka druga malina na tržištu Švedske iz SrbijePostoji veliki potencijal za unapređenje saradnje Srbije i Švedske, naročito u poljoprivredi, s obzirom da je svaka druga malina na tržištu Švedske iz Srbije, izjavio je danas ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin na poslovnom forumu dveju zemalja na kojem je učestvovalo više od 80 privrednika iz Srbije i Švedske.

Privredna komora Srbije i Ambasada Kraljevine Švedske su sa ciljem podrške evrointegracijama Srbije organizovali poslovni forum privrednika, u okviru Nacionalnog dana Švedske i razvojnih projekata koje švedska agencija SIDA sprovodi u Srbiji, sa ciljem podrške evrointegracijama.

Lundin je rekao da Srbija i Švedska sve bliže sarađuju i da tome naročito doprinosi to što u Švedskoj živi oko 130.000 Srba. On je istakao da Švedska godišnje investira oko 13 miliona evra u reforme u Srbiji koje su važne za evopske integracije.

"Dobar primer je životna sredina i tu radimo zajedno sa srpskim Ministarstvom za životnu sredinu, po pitanju poglavlja  27", naveo je Lundin. Kako je rekao, to će doprineti izgradnji potencijala Srbije za prečišćavanje otpadnih voda i reciklažu i stvoriti nove poslovne mogućnosti. Lundin je rekao da su na današnjem forumu predstavljene poslovne mogućnosti najvećih švedskih kompanija u Srbiji, kao što su Tetrapak, Ikea, Sekuritas...

Prema njegovim rečima, u Srbiji posluje oko 200 kompanija sa švedskim i srpskim kapitalom, kao i da postoji stalni priliv švedskih investicija. Ukupna trgovinska razmena dve zemlje je prošle godine povećana za 18 odsto, naglasio je ambasador. Podsetio je da u septembru švedski Rimaster, podizvođač iz metalske industrije, stigao u Paraćin. Rimaster planira za početak da zaposli tamo oko 300 ljudi i proširi svoje investicije za oko 50 miliona evra.

Lundin je istakao da Srbija i Švedska, ipak, imaju najveći potencijal za saradnju u oblasti poljoprivrede, gde Srbija, kako je rekao, ima fantastičan potencijal koji je samo delimično iskorišćen.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose u PKS Jelena Jovanović je rekla da investicije i saradnja za budućnost jesu pravi naziv poslovnog foruma, čiji je cilj unapređenje saradnje i povezivanje domaćih privrednika kroz bilateralne razgovore sa predstavnicima komplementaranih sektora privrede iz Švedske.

Prema njenim rečima, posebne mogućnosti za unapređenje saradnje nalaze se u sektoru agroindustrije, prehrambene, drvne i industrije nameštaja, metalske i mašinske, farmaceutske, industrije papira, u oblasti ekologije i informacionih tehnologija.

"Utvrdili smo da poljoprivredni prizvodi i visoke tehnologije imaju najveći potencijal za unapređenje saradnje", rekla je Jovanović, dodajući da će saradnja sa švedskim tržištem i drugim skandinavskim zemljama biti sve više u fokusu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik