Prinosi u RS-u će biti smanjeni

Bez autora
Jun 09 2019

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da vremenske neprilike, koje su trajale više od mjesec, pričinjavaju znatnu štetu poljoprivrednim proizvođačima i sve ukazuje da će prinosi biti smanjeni.Suočeni smo sa prekomjernom vlagom u zemljištu i sve kulture, prevashodno ozime, trpe velike šokove i stvaraju odličnu podlogu za razvoj patogena, rekao je Marinković. On je dodao da, ukoliko vremenske prilike dozvole, u narednim danima nije isključena mogućnost trećeg tretmana nekim od fungicida kako bi poljoprivrednici uspjeli da zaštite klas koji obećava dobar rod u pojedinim parcelama.

Prinosi u RS-u će biti smanjeniPredsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je za Srnu da vremenske neprilike, koje su trajale više od mjesec, pričinjavaju znatnu štetu poljoprivrednim proizvođačima i sve ukazuje da će prinosi biti smanjeni.

“Suočeni smo sa prekomjernom vlagom u zemljištu i sve kulture, prevashodno ozime, trpe velike šokove i stvaraju odličnu podlogu za razvoj patogena”, rekao je Marinković.

On je dodao da, ukoliko vremenske prilike dozvole, u narednim danima nije isključena mogućnost trećeg tretmana nekim od fungicida kako bi poljoprivrednici uspjeli da zaštite klas koji obećava dobar rod u pojedinim parcelama.

“Kada su u pitanju proljetne kulture, svjedoci smo da je kukuruz potpuno zaustavio porast, da se korov budi. Soja je na pojedinim parcelama potpuno uništena, kao i kukuruz, tako da je jako neizvjesno šta nas očekuje u narednom periodu. Jedino što je izvjesno je pad kvaliteta i količine prinosa”, naveo je Marinković.

On podsjeća da su i voćari i povrtari također suočeni sa velikim problemima.

“Kiša je oštetila rod višnje, trešnje i drugih proljetnih voćki, a na otvorenom polju povrtarske kulture ne mogu da pokrenu redovan fiziološki ciklus i da počnu da stasavaju”, rekao je Marinković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik