Srbi na radu u inostranstvu u proseku borave 11 godina

Bez autora
Jun 10 2019

Iz Srbije građani najviše odlaze da žive i rade u Austriju a najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, konstatovano je u zajedničkom saopštenju Republičkog zavoda za statistiku i Dunavskog transnacionalnog programa.Srbija je tradicionalno emigracionog područje iz kojeg kontinuirano od početka 90-tih godina odlaze mladi a najčešća zemlja destinacije je Austrija koja je pretekla, ranije dominantnu Nemačku. Prosečno građani Srbije u inostranstvu ostanu da borave i rade 11 godina a na čelu liste po dužini boravka je Francuska gde se prosečno ostaje 14 godina, Švajcarska i Nemačka po 12,8 godina, dok se u Austriji prosečno ostaje 12,4 godine.

Srbi na radu u inostranstvu u proseku borave 11 godinaIz Srbije građani najviše odlaze da žive i rade u Austriju a najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, konstatovano je u zajedničkom saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Dunavskog transnacionalnog programa (DTP).

Srbija je tradicionalno emigracionog područje iz kojeg kontinuirano od početka 90-tih godina odlaze mladi a najčešća zemlja destinacije je Austrija koja je pretekla, ranije dominantnu Nemačku, konstatuje se u saopštenju.

Prosečno građani Srbije u inostranstvu ostanu da borave i rade 11 godina a na čelu liste po dužini boravka je Francuska gde se prosečno ostaje 14 godina, Švajcarska i Nemačka po 12,8 godina, dok se u Austriji prosečno ostaje 12,4 godine, navodi se u saopštenju.

Kada su prekookeanske destinacije u pitanju najduže se prosečno ostaje u Australiji - 12,1 godinu, Kanadi - 10,4 godine i SAD - 8,6 godina.

Od početka ove godine radi "Koordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Republici Srbiji" koje osnovala Vlada Republike Srbije i gde su predstavnici više ministarstava, poslodavaca, sindikata i Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na radu odnosno boravku u inostranstvu prema podacima popisa iz 2011. godine bilo je 313.411 lica a, sledeći popis stanovništva je 2021. godine.

U projekat Unapređenje institucionalnih kapaciteta i pospešivanje saradnje radi suočavanja i postupanja u skladu sa uticajima transnacionalnih migracija mladih koji je finansiran iz EU učestvuje 19 partnerskih institucija, zavodi za statistiku, naučni instituti, univerziteti i lokalne samouprave iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Rumunije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik