Ministarstvo mijenja uputstvo za dodjelu podsticaja za jagodičasto voće

Bez autora
Jun 11 2019

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirnes Bašić održao je sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika tog kantona na kojem se razgovaralo o ovogodišnjem programu podsticaja proizvodnji maline i kupine u kojoj je ZDK lider u Federaciji BiH.S namjerom da spriječi zloupotrebe prilikom otkupa, resorno ministarstvo se u 2019. opredijelilo da subvencionira samo proizvođače koji malinu i kupinu predaju otkupljivačima sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Međutim, pošto je značajan broj proizvođača dugoročno vezan ugovorima za otkupljivače sa područja cijele FBiH, odlučeno je da se još ove godine zadrži dosadašnja politika podsticaja.

Ministarstvo mijenja uputstvo za dodjelu podsticaja za jagodičasto voćeMinistar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a Mirnes Bašić održao je sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika tog kantona na kojem se razgovaralo o ovogodišnjem programu podsticaja proizvodnji maline i kupine u kojoj je ZDK lider u Federaciji BiH.

S namjerom da spriječi zloupotrebe prilikom otkupa, resorno ministarstvo se u 2019. opredijelilo da subvencionira samo proizvođače koji malinu i kupinu predaju otkupljivačima sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Međutim, pošto je značajan broj proizvođača dugoročno vezan ugovorima za otkupljivače sa područja cijele FBiH, odlučeno je da se još ove godine zadrži dosadašnja politika podsticaja.

– Uvažili smo zahtjev proizvođača, tako da ćemo i ove godine subvencionirati proizvođače maline, kupine i organske jagode koji urod predaju bilo kojem otkupljivaču na području FBiH. Rekli smo da je to prijelazno rješenje, jer je naše strateško opredjeljenje da uspostavimo kontrolu otkupa preko domaćih hladnjača. Također, prihvatili smo zahtjev Udruženja poljoprivrednika ZDK za produženje roka za predaju dokumentacije za kasne sorte maline i kupine, jer je zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do kašnjenja vegetacije – kazao je Bašić.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ove godine je za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji planiralo tri miliona KM, od čega je 700.000 KM namijenjeno za podsticaje proizvođačima maline, kupine i organske jagode, saopćeno je iz  Press službe ZDK-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik