„Huavej“ uvodi 5G mrežu u Španiji

Bez autora
Jun 12 2019

Kineski telekomunikacioni ginat uvešće u subotu 5G uslugu u nekoliko španskih gradova, što će Španiju svrstati među prve evropske zemalje sa izuzetno brzom mobilnom mrežom, prenose zapadne agencije, pozivajući se na saopštenje španskog „Vodafona“.„Vodafon Španija“ 5G mrežu nove generacije uvodi u 15 gradova 15. juna u saradnji sa kineskom kompanijom, najavio je izvršni direktor „Vodafona“ Antonio Koimbra. Biće to dvostruko više gradova nego što je ranije najavljeno, a Koimbra je istakao da će mrežu 5G s početnim brzinama od jedan gigabajt u sekundi prvo koristiti u Madridu, Barseloni, Valensiji, Sevilji, Malagi, Saragosi, Bilbau, Vitoriji, San Sebastijanu, La Korunji, Vigu, Hihonu, Pamploni, Logronu i Santanderu.

„Huavej“ uvodi 5G mrežu u ŠpanijiKineski telekomunikacioni ginat uvešće u subotu 5G uslugu u nekoliko španskih gradova, što će Španiju svrstati među prve evropske zemalje sa izuzetno brzom mobilnom mrežom, prenose zapadne agencije, pozivajući se na saopštenje španskog „Vodafona“.

„Vodafon Španija“ 5G mrežu nove generacije uvodi u 15 gradova 15. juna u saradnji sa kineskom kompanijom, najavio je izvršni direktor „Vodafona“ Antonio Koimbra.

Biće to dvostruko više gradova nego što je ranije najavljeno, a Koimbra je istakao da će mrežu 5G s početnim brzinama od jedan gigabajt u sekundi prvo koristiti u Madridu, Barseloni, Valensiji, Sevilji, Malagi, Saragosi, Bilbau, Vitoriji, San Sebastijanu, La Korunji, Vigu, Hihonu, Pamploni, Logronu i Santanderu.

Brzine će porasti na dva gigabajta u sekundi do kraja godine, što je 10 puta više od trenutnog maksimuma u 4G mrežama.

„Huavej“ je vodeći provajder mobilnih mreža, pogotovo u Evropi, ali je Vašington tu tehnološku kompaniju u maju stavio na crnu listu kompanija čije je poslovanje s američkim partnerima strogo kontrolisano.

Optužujući „Huavej“ da potpomaže špijuniranje u interesu kineskih vlasti, Amerika otvoreno pritiska druge zapadne zemlje da ne koriste tehnologiju te kompanije.

Stavljanje kineske kompanije na crnu listu uticalo je na prodaju pametnih telefona u Nemačkoj, objavila je agencija DPA, pozivajući se na izjavu zamenika direktora nemačke podružnice „Huaveja“ Dejvida Vanga.

Prema njegovim rečima, „'Huavej' pretpostavlja da će pomoći u izgradnji 5G mreže i u Nemačkoj.

„Trenutno isporučujemo mrežne elemente za proširenje LTE mreže 'Dojče Telekoma', 'Vodafon Dojčlanda' i 'Telefonika Dojčlanda'. Pretpostavljamo da ćemo sarađivati sa te tri kompanije i po pitanju 5G mreže“, naveo je Vang.

Posle najave američkih sankcija prema „Huaveju“, potrošači su zabrinuti da neće moći pristupiti novim ažuriranjima „Guglovog“ operativnog sistema Android, a ta ograničenja će, kako je najavljeno, stupiti na snagu sredinom avgusta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik