Račun dnevno zapečati dvije radnje

Bez autora
Jun 13 2019

Da siva ekonomija ne posustaje potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima inspektori zbog neizdavanja fiskalnih računa u prosjeku dnevno zatvore dvije radnje u Srpskoj.Prema podacima Poreske uprave RS, od januara do kraja maja ove godine obavljeno je ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, a tokom svake druge provjere utvrđeni su propusti. U 668 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 maraka.

Račun dnevno zapečati dvije radnjeDa siva ekonomija ne posustaje potvrđuju i najnoviji podaci prema kojima inspektori zbog neizdavanja fiskalnih računa u prosjeku dnevno zatvore dvije radnje u Srpskoj.

Prema podacima Poreske uprave RS, od januara do kraja maja ove godine obavljeno je ukupno 1.509 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, a tokom svake druge provjere utvrđeni su propusti.

- U 668 slučajeva utvrđene su nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 720 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 504.500 maraka. U tom periodu za 257 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa - naveli su u Poreskoj upravi i dodali da je prilikom tih kontrola zatečeno i pet neprijavljenih radnika.

U Poreskoj upravi naglašavaju da će kontrole evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa nastaviti tokom cijele godine, u okviru svojih redovnih aktivnosti.

- Neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Kontrolama samo sprečavamo poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim obveznicima koji izdaju fiskalne račune - istakli su u Poreskoj upravi.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da poslovna zajednica podržava rad inspektora, te da očekuju jednak tretman svih poslodavaca.

- Smatramo da je mnogo onih koji ne izdaju fiskalne račune i da tu leže ogromne rezerve prihoda koji bi trebalo da se sliju u budžet. Kada bi svi oni plaćali poreze i doprinose, a ne isplaćivali plate “na ruke”, te prodavali robu i usluge uredno preko računa, mogli bismo smanjiti procenat poreza i doprinosa, što bi omogućilo rast plata. Samo u tom slučaju prosječna plata bi i do kraja ove godine mogla dostići 1.000 maraka - rekao je Škrebić i ponovio da su oni poslodavci koji rade mimo zakona nelojalna konkurencija i svojim ilegalnim radom urušavaju privredu.

Komentarišući podatak da je za pet mjeseci bez ugovora o radu zatečeno pet radnika u Srpskoj, Škrebić ističe da je javna tajna da u sivoj zoni ima mnogo više radnika, te da je sivu ekonomiju nemoguće iskorijeniti, ali da  sve snage treba da budu upregnute radi njenog suzbijanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik