Žetva pšenice – niski prinosi, a niska i otkupna cena

Bez autora
Jun 15 2019

Zbog natprosečno visokih temperatura ovih dana, poljoprivredni proizvođači očekuju da bi žetva pšenice, kojom je u Srbiji prethodne jeseni zasejano 550 do 600 hektara, mogla početi desetak dana pre uobičajenog roka, dok žetva ječma na severu Vojvodine već sredinom naredne nedelje. Dušan Pilipović, poljoprivredni proizvođač iz Krajišnika, prethodne jeseni pšenicu je zasejao na površini od deset hektara, ali zbog brojnih problema tokom vegetacije ove proizvodne godine ne očekuje visok prinos. Zasejao sam deset hektara, ali ne očekujemo ništa, jer će rod biti jako loš zato što je napala bolest, kasno nikol i retko, objašnjava Pilipović.

Žetva pšenice – niski prinosi, a niska i otkupna cenaZbog natprosečno visokih temperatura ovih dana, poljoprivredni proizvođači očekuju da bi žetva pšenice, kojom je u Srbiji prethodne jeseni zasejano 550 do 600 hektara, mogla početi desetak dana pre uobičajenog roka, dok žetva ječma na severu Vojvodine već sredinom naredne nedelje.

Dušan Pilipović, poljoprivredni proizvođač iz Krajišnika, prethodne jeseni pšenicu je zasejao na površini od deset hektara, ali zbog brojnih problema tokom vegetacije ove proizvodne godine ne očekuje visok prinos.

"Zasejao sam deset hektara, ali ne očekujemo ništa, jer će rod biti jako loš zato što je napala bolest, kasno nikol i retko", objašnjava Pilipović.

Dodaje da neće moći da pokrije uloženo.

"Teško da ćemo moći da pokrijemo uloženo, cenu nećemo dobiti, jer tek kad otkupe žito cena raste, a kada se kosi cena je najmanja", objašnjava Pilipović.

Dug sušan period tokom jeseni i zime produžio se sve do sredine aprila, a tada je za manje od mesec dana palo između 250 do 300 litara kiše po kvadratnom metru što nije zabeleženo u proteklih pola veka, da bi na kraju tropske vrućine koje ovih dana prelaze trideset stepeni pogoršale i onako tešku situaciju.

"Što se tiče temperature one već ne pogoduju pšenici znači od trideset i preko trideset stepeni, skraćuju period nalivanja, ubrzavaju sazrevanje i dalje zavisi od tih temperatura kada će početi žetva i koliko će sve biti ubrzano. Svakako da će se sve to odraziti sve i na smanjenje prinosa", ističe Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Ovogodišnja žetva ječma na severu Srbije mogla bi krenuti već krajem naredne nedelje, a prvi otkosi pšenice za petnaestak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik