Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranog

Bez autora
Jun 17 2019

Crnogorske elektrane su tokom prvog kvartala proizvele 844,2 hiljade megavat sati električne energije ili 87,3 odsto planiranih, što je lošije u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u Elektroprivredi Darko Krivokapić. Proizvodni plan je u istom prošlogodišnjem periodu, u uslovima izuzetno povoljne hidrologije, premašen 35,4 odsto. Krivokapić je kazao da su loše hidrološke prilike glavni razlog zbog kojeg je podbacila proizvodnja iz hidroelektrana. Iz dotoka je proizvedeno upola manje električne energije od bilansnog plana za prvi kvartal.

Elektrane proizvele 87,3 odsto planiranogCrnogorske elektrane su tokom prvog kvartala proizvele 844,2 hiljade megavat sati (MWh) električne energije ili 87,3 odsto planiranih, što je lošije u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je izvršni rukovodilac Direkcije za upravljanje energijom u Elektroprivredi Darko Krivokapić.

Proizvodni plan je u istom prošlogodišnjem periodu, u uslovima izuzetno povoljne hidrologije, premašen 35,4 odsto.

Krivokapić je, za list Elektroprivreda, kazao da su loše hidrološke prilike glavni razlog zbog kojeg je podbacila proizvodnja iz hidroelektrana.

"Iz dotoka je proizvedeno upola manje električne energije od bilansnog plana za prvi kvartal. Uvidom u podatke o ostvarenim količinama padavina na slivnom području Hidroelektrane (HE) Perućica dolazimo do podatka da je za taj period palo 333 litra po kvadratu kiše, što je 56 odsto prosječne količine padavina, pa ne čudi manja proizvodnja", precizirao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, ono što više brine je izostanak punjenja akumulacija, naročito kod HE Perućica, pa su ove godine morali ranije da donesu odluku o "zatvaranju", kako bi na taj način sačuvali što više rezervi za ljetnju sezonu.

"Najbolju produkciju u prvom tromjesečju ostvarila je Termoelektrana (TE) Pljevlja, koja je proizvodni plan za taj period premašila 9,43 odsto", rekao je Krivokapić.

HE Perućica, poslije dobrih proizvodnih rezultata u februaru, kada je u najstarijoj crnogorskoj velikoj elektrani proizvedeno 12,86 odsto više energije od očekivanog, u martu je proizvela svega 53,77 odsto projektovanih količina, gotovo identično, kao i tokom prvog ovogodišnjeg mjeseca.

"HE Piva, u kojoj je sredinom aprila počela kapitalna rekonstrukcija agregata A2 i druga faza modernizacije, u prva tri mjeseca proizvela je 158,26 hiljada MWh ili 70 odsto planiranih količina energije, a najbolji rezultat bio je onaj iz januara kada je proizvedeno oko 80,8 hiljada MWh sati električne energije, odnosno 92,8 odsto planiranih količina za taj mjesec", podsjetio je Krivokapić.

On je objasnio da je ostvarivanje proizvodnih planova u energetskim objektima kompanije, u direktnoj vezi sa kretanjima na regionalnom tržištu električne energije i hidrološkim prilikama u datom trenutku.

"Na osnovu toga kreiraju se i planovi Direkcije za upravljanje energijom zahvaljujući čijem djelovanju uspijevamo da nadomjestimo izraženi deficit električne energije i obezbijedimo uredno snabdijevanje kupaca na svim naponskim nivoima u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, iako su tokom januara cijene na tržištima bile izrazito visoke, sa prosjekom uvoza 68 eura po MWh, lošu hidrološku situaciju donekle je ublažio pad cijena tokom februara i marta na evropskim tržištima.

"To je iskorišćeno da se nedostajuće količine uvezu po malo nižim cijenama, sa prosjekom uvoza od 43 eura po MWh. Kako sada stvari stoje, pad cijena je bio kratkog daha i cijene električne energije za ljetnje mjesece su opet porasle", naveo je Krivokapić.

Sa stanovišta EPCG, to će značiti skuplji uvoz u mjesecima kada postoji deficit električne energije.

"Mi u Direkciji ćemo se potruditi da negativne uticaje smanjimo na minimum", zaključio je Krivokapić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik