pretraga

kursna lista

BA

HR

RS

MK

EUR 117.5121
USD 105.8
CHF 107.0628
GBP 139.1829
CAD 80.2623
HRK 15.7895
BAM 60.083
EUR 1.955830
CAD 1.349428
HRK 26.179579
CHF 1.775370
GBP 2.573629
USD 1.757863
RSD 1.592767
CAD 5.051136
CZK 0.281834
CHF 6.985052
GBP 9.636229
USD 6.918497
EUR 7.624184
PLN 1.743468
EUR 61.505
USD 46.5066
GBP 72.8128
CHF 46.4119
CAD 45.4818
17.06.2019.SEEbiz

Patria želi centar za helikoptere u Velikoj Gorici

Patria želi centar za helikoptere u Velikoj GoriciFinska tvrtka Patria zainteresirana je za osnivanje Centra za održavanje, popravak i remont aviona i helikoptera u Zrakoplovnom tehničkom centru u Velikoj Gorici, o čemu se vode intenzivni pregovori s predstavnicima hrvatskog Ministarstva gospodarstva, potvrđeno je Jutarnjem listu u finskoj kompaniji.

"Predstavnici Patrije posjetili su ZTC kako bi vidjeli u kakvom je stanju tvrtka i utvrdili mogućnosti buduće suradnje. Isto tako, pozvali smo tehničko osoblje ZTC-a u nordijske zemlje kako bi se upoznali s mogućnostima Patrije u održavanju helikoptera i vojnih aviona", stoji u odgovoru Brigitte Salonen, glasnogovornice kompanije, Jutarnjem listu.

"Patria želi uspostaviti dugoročno partnerstvo s državnim tvrtkama koje se bave poslovima održavanja, remonta i popravka u Europi, a Patriji je podučje Jadrana vrlo zanimljivo u tom segmentu", dodala je Salonen.

U Ministarstvu gospodarstva potvrdili su nam posjet predstavnika Patrije.

"Možemo potvrditi kako su predstavnici jedne od poslovnih jedinica Patrije - Patria's ISP posjetili Zrakoplovno-tehnički centar kako bi se upoznali s mogućnostima i kapacitetima same tvrtke te razmotrili mogućnost potencijalne buduće suradnje", stoji u odgovoru Ministarstva gospodarstva Jutarnjem.

Patria u svom portfelju ima i dio Aviation u kojem se rade poslovi održavanja civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F18 koje koristi finska vojska. Prema dostupnim informacijama, Patriji je ZTC zanimljiv zbog budućih većih poslova održavanja hrvatskih helikoptera. Riječ je o helikopterima Kiowa, Bell, a u budućnosti i Black Hawk. Sve te modele helikoptera Patria Aviation već sada održava. Primjerice, ima ugovor za održavanje švedskih Black Hawka.

ZTC je državna kompanija koja se bavi poslovima održavanja vojnih i civilnih aviona te helikoptera, ali je već godinama u velikim poslovnim problemima. Trenutno obavljaju dio posla remonta helikoptera Mi 171Sh. Riječ je o poslu koji je zapao u velike probleme i upitno je kada će biti završen. Država je u nekoliko navrata pokušala naći rješenje za ovu tvrtku, ali bezuspješno. Posljednji pokušaj bio je da izraelska tvrtka Elbit kupi ZTC u sklopu kupnje borbenih aviona F16 Barak. No, sve je propalo nakon fijaska posla s avionima.

Prema dostupnim informacijama, razgovore o mogućoj suradnji s Patrijom inicirali su ministar gospodarstva Darko Horvat i njegov pomoćnik Zvonimir Novak, koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za OFFSET. Novak je prošle godine posjetio sjedište Patrije u Hämeenlinni, a tada su i pokrenuti razgovori o mogućem dolasku Patrije u ZTC. U priopćenju nakon sastanka navedeno je da je Ministarstvo gospodarstva 2007. potpisalo sporazum s Patrijom o offsetu te da je svrha i cilj posjeta bilo "iznalaženje novih mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo putem suradnje s predmetnim društvom na konkretnim projektima".

Patria se 2007. ugovorom o prodaji 126 borbenih oklopnih vozila AMV 8x8 obvezala i na realizaciju offset programa koji se dijeli na direktni i indirektni. Patria i Ministarstvo gospodarstva tvrde da je vrijednost offseta poslovna tajna.

No, Darko Grbac, član Uprave tvrtke Đuro Đaković - specijalna vozila, prije godinu dana je izjavio da je Patria preuzela obvezu realizacije offseta u ukupnom iznosu od gotovo 257 milijuna kuna. Direktni offset realiziran je kroz proizvodnju BOV-a u Đuri Đakoviću i on ne smije biti manji od 60 milijuna kuna, a ostalo je indirektni offset. Grbac tvrdi da je do travnja 2013. Patria isporukom svih 126 vozila ispunila obvezu direktnog offseta. Što je s realizacijom indirektnog offseta, nije poznato.

Godine 2012. iz Hrvatske gospodarske komore procurila je informacija da je u sklopu indirektnog offseta otpisano manje od jedan posto ukupne Patrijine obveze. Nadalje, pojavila se informacija da je, u okviru offseta, finska tvrtka Wärtsilä s riječkim 3. majem ugovorila posao isporuke brodskih motora, dok je s Institutom "Ruđer Bošković" Patria potpisala sporazum o financiranju obuke hrvatskih znanstvenika u Madridu i osnivanju suvremenog laboratorija za istraživanje raka dojke i prostate u Zagrebu.

Glasnogovornica Patrije na ovu nam je temu tek rekla da je rok za ispunjavanje offset obveza kraj 2020. godine i da "u sporazumu postoji nekoliko dobrih offset projekata koji će biti realizirani do ugovorenog roka". Međutim, tvrdi da suradnja u sklopu ZTC-a "u ovom trenutku nije offset projekt već je riječ o nastavku naše poslovne suradnje s Hrvatskom".

Prema našim informacijama, ministar Horvat je navodno Patriji ponudio i vlasnički udio u ZTC-u, ali u Patriji zasad ne žele govoriti o tome.

"Sada smo u ranoj fazi razgovora o mogućoj suradnji. Još nisu izrađeni planovi za budućnost tako da u ovom trenutku ne možemo komentirati konkretne planove."

No, glasnogovornica tvrtke nagovještava da bi se to moglo znati vrlo brzo: "Prvo moramo definirati opseg potencijalne suradnje, a onda ćemo s partnerima u Hrvatskoj donijeti sve potrebne odluke. Nadamo se da bi se sve to moglo dogoditi relativno brzo, najranije u rujnu".

Ocena
Vaša ocena
Bookmark and Share