Za projekte energetske efikasnosti na lokalu 325 miliona dinara

Bez autora
Jun 17 2019

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 24 lokalne samouprave potpisali su danas ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti za projekte u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2019. godini.Antić je, nakon potpisivanja ugovora u Palati Srbija, naveo da su se na Javni konkurs za dodelu sredstava javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24, koje će dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava. Ministar je istakao da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu opredeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

Za projekte energetske efikasnosti na lokalu 325 miliona dinaraMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić i predstavnici 24 lokalne samouprave potpisali su danas ugovore o dodeli sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti za projekte u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2019. godini.

Antić je, nakon potpisivanja ugovora u Palati Srbija, naveo da su se na Javni konkurs za dodelu sredstava javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24, koje će dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Ministar je istakao da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu opredeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

On je precizirao da će sredstva iz Budžetskog fonda ove godine dobiti Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način biće unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog doma za fizičku kulturu, jednog doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade gerontološkog centra i jednog centra za socijalni rad.

Ukupna vrednost tih projekata iznosi 490 miliona dinara, od čega će 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave, dok će 325 miliona dinara dobiti iz Budžetskog fonda bespovratno, objasnio je Antić.

On je precizirao da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što iznosi približno 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

Antić je naglasio da je energetska efikasnost, koja predstavlja ogroman prostor za uštede, jedan od zajedničkih prioriteta Vlade, resornog ministarstva, gradova i opština.

Ministar je podsetio na to da su od 2014. godine iz Budžetskog fonda do sada izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji, kao i da se do sada pokazalo da su uštede na tim objektima 40 odsto u finalnoj potrošnji energije.

Uštede koje donosi energetska efikasnost, kako je istakao, otvaraju gradovima i opštinama daleko veći prostor za ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

Antić je ukazao na to da se pojedine lokalne samouprave ponovo javljaju na konkurse, pa je tako ovo četvrti put da pobedi projekat Svilajnca, treći put projekat Kruševca, a drugi put projekti Iriga, Ćuprije, Kanjiže, Bele Palanke, Kikinde, Raške, Medveđe i Lučana.

On je izrazio očekivanje da će do kraja godine početi rad i Fond za energetsku efikasnost, kako bi, osim za javne objekte, sredstva za unapređenje energetske efikasnosti bila dostupna i građanima, kako za njihove stanove i kuće, tako i za komercijalne objekte.

Ministar je najavio da će biti obezbeđeno dugoročno stabilno finansiranje tog fonda, u koji će se slivati sredstva iz naknade za energetsku efikasnost.

Prema njegovim rečima, ovaj fond će pomoći i u promociji energetske efikasnosti i podržati kupovinu opreme koja je energetski efikasna, i to po uzoru na zemlje Evropske unije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik