Ko zaposli penzionera mora da mu plaća obavezan doprinos za zdravstveno osiguranje

Bez autora
Jun 17 2019

Penzioneri osiguranici, koji su zasnovali radni odnos, nemaju više obavezu da izaberu osnov osiguranje, već moraju biti osigurani kao zaposleni. Od 11. aprila svako ko zaposli penzionera mora da mu plaća i obavezan doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto, što ranije nije bio slučaj, potvrđeno je iz Poreske uprave.Naime, članom 15. Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu 11. aprila ove godine, uređeno je pitanje prioritetnog osiguranja. Primena ove odredbe, odnosi se kako na penzionere koji su zasnovali radni odnos pre 11. aprila ove godine, tako i na one koji su se zaposlili posle tog datuma.

Ko zaposli penzionera mora da mu plaća obavezan doprinos za zdravstveno osiguranjePenzioneri osiguranici, koji su zasnovali radni odnos, nemaju više obavezu da izaberu osnov osiguranje, već moraju biti osigurani kao zaposleni.

Od 11. aprila svako ko zaposli penzionera mora da mu plaća i obavezan doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto, što ranije nije bio slučaj, potvrđeno je iz Poreske uprave za Politiku.

Naime, članom 15. Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu 11. aprila ove godine, uređeno je pitanje prioritetnog osiguranja. Primena ove odredbe, odnosi se kako na penzionere koji su zasnovali radni odnos pre 11. aprila ove godine, tako i na one koji su se zaposlili posle tog datuma, piše list.

 Prioritetni osnov osiguranja za penzionera koji je u radnom odnosu je po osnovu zaposlenja, a ne penzije, zaključuju u Poreskoj upravi.

Ako se pogleda Zakon o zdravstvenom osiguranju, navodi se da poslodavci koji zasnuju radni odnos sa korisnikom penzije počev od 11. 4. 2019. godine, pored poreza na zaradu po stopi od 10 odsto i doprinosa za PIO po stopi od 26 odsto moraju da plaćaju i doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 10,3 odsto.

Doprinos za slučaj nezaposlenosti se ne plaća. S druge strane, ako penzioner sklopi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova ili ugovor o delu, autorski ugovor, ugovor o porodičnom smeštaju prema propisima o socijalnoj zaštiti, ugovor o stručnom osposobljavanju i usavršavanju uz naknadu, kao i drugi ugovor u kom se za izvršen posao ostvaruje naknada odnosno nagrada, prioritetno su osigurani po osnovu korišćenja penzije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik