NLB pod lupom Centralne banke Crne Gore

Bez autora
Jun 18 2019

Iako je NLB obavijestila da je otklonila problem zbog koga su protekle sedmice transakcije karticama klijenata "skidane" sa računa u duplom iznosu, Centralna banka Crne Gore će obaviti nadzor i kontrolu banke, ocjenjujući sposobnost upravljanja rizicima. Sa više hiljada računa klijenata ove banke skinut je isti iznos novca dva puta, nekima su računi neovlašćeno umanjeni nekoliko puta za različite iznose novca. Iz banke su kazali da se radi o sistemskoj grešci koju su ispravili i u petak vratili neovlašćeno skinuti novac. Iz CBCG su potvrdili da ih je NLB obavijestila o grešci u knjiženju određenog broja kartičnih transakcija. Kazali su da se “prema raspoloživim informacijama Centralne banke, ovakve greške u knjiženju transakcija nijesu dešavale u poslovanju banaka”, te najavili kontrolu.

NLB pod lupom Centralne bankeIako je NLB obavijestila da je otklonila problem zbog koga su protekle sedmice transakcije karticama klijenata "skidane" sa računa u duplom iznosu, Centralna banka Crne Gore će obaviti nadzor i kontrolu banke, ocjenjujući sposobnost upravljanja rizicima, saopšteno je Pobjedi iz CBCG.

Sa više hiljada računa klijenata ove banke skinut je isti iznos novca dva puta, nekima su računi neovlašćeno umanjeni nekoliko puta za različite iznose novca.

Iz banke su kazali da se radi o sistemskoj grešci koju su ispravili i u petak vratili neovlašćeno skinuti novac.

Iz CBCG su potvrdili da ih je NLB obavijestila o grešci u knjiženju određenog broja kartičnih transakcija. Kazali su da se “prema raspoloživim informacijama Centralne banke, ovakve greške u knjiženju transakcija nijesu dešavale u poslovanju banaka”, te najavili kontrolu.

“I pored navođenja uzroka i informacije da je problem otklonjen i da će banka aktivno analizirati potrebu uvođenja dodatnih kontrola u ovom segmentu, CBCG će u skladu sa zakonom i međunarodno prihvaćenim standardima efikasne kontrole banaka, vršiti nadzor i kontrolu banke, ocjenjujući sposobnost upravljanja rizicima i usklađenost poslovanja sa zakonom i propisima Centralne banke. Cilj je uspostavljanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i zaštite deponenata i drugih povjerilaca banaka”, objasnili su iz CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik