“Parkirano” 2.000 neispravnih vozila

Bez autora
Jun 18 2019

Policajci u Republici Srpskoj lani su na vanredni tehnički pregled uputili 2.630 vozila, a zbog neispravnosti 2.008 četvorotočkaša isključeno je iz saobraćaja. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS od ukupnog broja vozila poslatih na vanrednu kontrolu, 2.068 je bilo neispravno, a 245 vozača je odbilo da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu. Ukoliko vozač odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu ili se tokom kontrole potvrdi neispravnost zbog koje je vozilo upućeno na tehnički pregled, nadležni organ isključiće to vozilo iz saobraćaja i privremeno oduzeti i zadržati potvrdu o registraciji dok se navedene neispravnosti ne otklone i ispravnost vozila potvrdi na novom tehničkom pregledu, pojasnili su u MUP-u.

“Parkirano” 2.000 neispravnih vozilaPolicajci u Republici Srpskoj lani su na vanredni tehnički pregled uputili 2.630 vozila, a zbog neispravnosti 2.008 četvorotočkaša isključeno je iz saobraćaja.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS od ukupnog broja vozila poslatih na vanrednu kontrolu, 2.068 je bilo neispravno, a 245 vozača je odbilo da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu.

- Ukoliko vozač odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu ili se tokom kontrole potvrdi neispravnost zbog koje je vozilo upućeno na tehnički pregled, nadležni organ isključiće to vozilo iz saobraćaja i privremeno oduzeti i zadržati potvrdu o registraciji dok se navedene neispravnosti ne otklone i ispravnost vozila potvrdi na novom tehničkom pregledu - pojasnili su u MUP-u.

Član Upravnog odbora Asocijacije stanica za tehničke preglede vozila RS Ilija Šerbedžija ističe za “Glas Srpske” da je na vanrednim tehničkim pregledima lani završilo malo automobila, ako se uzme u obzir da je prosječna starost vozila u Srpskoj 17,2 godine.

- Vanredni tehnički pregledi pokazuju da su najčešće neispravni kočioni i sistem za upravljanje te svjetlosna signalizacija vozila - istakao je Šerbedžija.

Komentarišući činjenicu da i dalje ima stanica za tehnički pregled koji te kontrole samo fiktivno obavljaju, Šerbedžija ističe da se tome neće stati u kraj sve dok ne bude uveden video-nadzor u stanice za tehnički pregled.

- Kada se sve bude odvijalo pred kamerama, suzbićemo te malverzacije. Ovako se u opasnost dovode i vozač i svi učesnici u saobraćaju jer potvrdu da je ispravno dobija vozilo koje nije ni pregledano - upozorio je Šerbedžija.

Da bi mnogo više vozila trebalo biti poslato na vanredni tehnički pregled saglasni su i u Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, navodeći da onaj ko upravlja tehnički neispravnim vozilom “glavu nosi u torbi”.

- Neispravno vozilo predstavlja opasnost ne samo za onoga ko njime upravlja, već i za sve ostale učesnike u saobraćaju - istakao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Dodao je da se u teškim saobraćajnim nesrećama u kojima su automobili u velikom procentu uništeni ne mogu vršiti vještačenja da li su bila tehnički ispravna, te je s toga teško govoriti u kom procentu je tehnička neispravnost uzrok saobraćajne nesreće.

Autobusi

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je u saradnji sa Asocijacijom stanica za tehničke preglede vozila RS, Stručnom institucijom za tehnički pregled vozila i Privrednom komorom Srpske pred početak školske godine lani sprovelo preventivnu akciju vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa.

U informaciji o sprovođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja u 2018. godini navedeno je da su u toj akciji pregledana 273 autobusa, a neispravnost je utvrđena na 81 vozilu. Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem, uređaje za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik