Jabuke ajdared povučene s tržišta

Bez autora
Jun 19 2019

Jabuke ajdared, proizvođača "Ogi voće" Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla, saopšteno je iz Agencije. Oni kažu da su sve informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizoda dostavili na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima. U okviru vanredne inspekcijske kontrole Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila je distributeru promet jabuke ajdared I, II i III klase proizvođača 'Ogi voće' d.o.o. Gradiška, te naložila povlačenje isporučene količine jabuka od kupaca. Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da su jabuke neispravne i zahtijevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize.

Jabuke ajdared povučene s tržištaJabuke ajdared, proizvođača "Ogi voće" Gradiška, povučene su s tržišta BiH jer su rizične po zdravlje posebno djece zbog povišenog nivoa ostataka pesticida, saopštili su juče iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

"Utvrđeni nivo ostataka pesticida u proizvodu nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla", saopšteno je iz Agencije.

Oni kažu da su sve informacije potrebne za utvrđivanje sljedivosti, povlačenje i opoziv proizoda dostavili na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima.

"U okviru vanredne inspekcijske kontrole Republička uprava za inspekcijske poslove RS zabranila je distributeru promet jabuke ajdared I, II i III klase proizvođača 'Ogi voće' d.o.o. Gradiška, te naložila povlačenje isporučene količine jabuka od kupaca. Prema pismenoj izjavi odgovorne osobe distributera, kupci su obaviješteni da su jabuke neispravne i zahtijevan je povrat odmah po saznanju o rezultatima analize", navedeno je u saopštenju Agencije.

Oni ističu da je inicijalnom procjenom rizika zaključeno da kratkotrajni unos jabuke s utvrđenim ostacima aktivne materije Carbendazim (0,450 mg/kg ± 0,225 mg/kg) predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje djece, dok za odraslu populaciju rizik po zdravlje nije ozbiljan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik