Građani BiH spremni za tehnološke inovacije u plaćanju

Bez autora
Jun 19 2019

Godišnje MasterIndex istraživanje kompanije Mastercard o potrošačkim navikama korisnika bankarskih usluga u BiH pokazalo je da tehnološke inovacije u bankarskom sektoru iz dana u dan postaju dio svakodnevnice građana najrazvijenijih zemalja širom svijeta, te da u tom pogledu ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Tako su u BiH platne kartice već ušle u svakodnevnu upotrebu, a podaci govore da građani BiH drugu godinu zaredom pokazuju stabilnost korištenja platnih kartica, sa 30 odsto ispitanika koji kažu da kartice koriste svaki ili skoro svaki dan. Account Manager BiH u kompaniji Mastercard Amir Trokić rekao je da je zanimljiv i podatak da bi gotovo četvrtina ispitanika češće koristilo platne kartice u svim trgovinama, kada bi one bile opremljene kartičnim terminalima, što ukazuje na nedovoljnu tehnološku pokrivenost bankovnim terminalima, te ukazuje na prostor za rast.

Građani BiH spremni za tehnološke inovacije u plaćanjuGodišnje MasterIndex istraživanje kompanije Mastercard o potrošačkim navikama korisnika bankarskih usluga u BiH pokazalo je da tehnološke inovacije u bankarskom sektoru iz dana u dan postaju dio svakodnevnice građana najrazvijenijih zemalja širom svijeta, te da u tom pogledu ni Bosna i Hercegovina nije izuzetak.

Tako su u BiH platne kartice već ušle u svakodnevnu upotrebu, a podaci govore da građani BiH drugu godinu zaredom pokazuju stabilnost korištenja platnih kartica, sa 30 odsto ispitanika koji kažu da kartice koriste svaki ili skoro svaki dan.

Account Manager BiH u kompaniji Mastercard Amir Trokić rekao je da je zanimljiv i podatak da bi gotovo četvrtina ispitanika češće koristilo platne kartice u svim trgovinama, kada bi one bile opremljene kartičnim terminalima, što ukazuje na nedovoljnu tehnološku pokrivenost bankovnim terminalima, te ukazuje na prostor za rast.

"Takođe, podaci pokazuju da 73 posto ispitanika kaže da preferiraju beskontaktna plaćanja jer je to brži i jednostavniji način plaćanja, što je brojka koja nam daje nadu i dokazuje da su građani BiH spremni da najnovije tehnološke inovacije uđu u njihove svakodnevne živote", dodao je Trokić.

Šest od deset vlasnika kartica u Bosni i Hercegovini ima debitnu karticu, što je porast od šest odsto u odnosu na 2018. Onih koji koriste isključivo kreditne kartice je 18 odsto, dok 15 odsto ljudi kombinuje pogodnosti i debitnih i kreditnih kartica.

Beskontaktne kartice za plaćanje iznosa do 30 KM koristi 14 odsto potrošača jer je to jednostavniji i brži način plaćanja, a čak trećina ispitanika je odgovorila da je uopšte glavni razlog njihovog korištenja kartica jednostavnost.  Beskontaktne kartice najviše koriste za kupovinu robe široke potrošnje (79 odsto), i za kupovinu goriva (27 odsto), saopšteno je iz kompanije Mastercard.

Platnim karticama ispitanici najviše plaćaju hranu (48 odsto), slično kao i prošle godine, dok je trećina ispitanika odgovorila da karticama plaća na benzinskim pumpama (31 odsto). Na kraju, ispitanici koji su prošle godine kupovali odjeću karticom potvrdili su to u postotku od 28 odsto, a ove ih je godine 31 odsto.

Vlasnici kartica žele da koriste svoje kartice i u manjim trgovinama (23 odsto), državnim institucijama (19 odsto) i za plaćanje parkinga (17 odsto). Ovdje ima najviše prostora da se ispune očekivanja zadovoljnih kupaca i proširi POS mreža treminala.

U poređenju sa prošlom godinom, zabilježen je porast korištćenja platnih kartica prilikom kupovine robe široke potrošnje, kao što su supermarketi, male trgovine i granapi – ove godine 48 odsto ispitanika koristi kartice u takvim prodavnicama, u poređenju sa 45 osto prošle godine.  Prilikom odabira kartice korisnicima je i dalje najvažnija rasprostranjenost bankomata (25,8 odsto), različite pogodnosti poput povrata novca, osiguranja, produžene garancije na proizvode (10,2 odsto).

Na kraju, studija pokazuje da čak 61 odsto ispitanika koristi beskontaktna kartična plaćanja radi različitih pogodnosti i benefita, te da je iznos koji su spremni platiti bez unosa PIN koda do 30 KM. Ispitanici su naveli da su brzina i praktičnost glavni razlozi za odabir ove vrste plaćanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik