Privrednici iz Omana zainteresirani za saradnju u oblastima industrije i turizma

Bez autora
Jun 19 2019

Predstavnici firmi iz Omana i bh. privrednici jučer su u Privrednoj komori KS razgovarali o mogućnostima poslovne saradnje, prvenstveno u oblastima industrije i turizma, kao i u drugim granama privrede. Predsjednik PKKS-a Muamer Mahmutović je kazao da se radi o njihovoj prvoj, inicijalnoj posjeti, te da očekuju da će buduća privredna saradnja biti na mnogo većem nivou nego što je sada. Ovu aktivnost smo ranije dogovorili sa Trgovinskom i industrijskom komorom Omana. U njihovoj delegaciji su privrednici iz sektora turizma, kao i iz drvne, naftne, tekstilne i prehrambene industrije. Obišli smo nekoliko bh. kompanija iz prehrambene i farmaceutske industrije, a nakon B2B susreta u Komori nastavljamo obilazak naših kompanija i iz drvnog sektora, dodao je Mahmutović.

Privrednici iz Omana zainteresirani za saradnju u oblastima industrije i turizmaPredstavnici firmi iz Omana i bh. privrednici jučer su u Privrednoj komori KS razgovarali o mogućnostima poslovne saradnje, prvenstveno u oblastima industrije i turizma, kao i u drugim granama privrede.

Predsjednik PKKS-a Muamer Mahmutović je kazao da se radi o njihovoj prvoj, inicijalnoj posjeti, te da očekuju da će buduća privredna saradnja biti na mnogo većem nivou nego što je sada.

- Ovu aktivnost smo ranije dogovorili sa Trgovinskom i industrijskom komorom Omana. U njihovoj delegaciji su privrednici iz sektora turizma, kao i iz drvne, naftne, tekstilne i prehrambene industrije. Obišli smo nekoliko bh. kompanija iz prehrambene i farmaceutske industrije, a nakon B2B susreta u Komori nastavljamo obilazak naših kompanija i iz drvnog sektora, dodao je Mahmutović.

Privrednici iz Omana, prema njegovim riječima, iskazali su interes za saradnju u prehrambenom sektoru, turizmu, građevinarstvu, drvnoj industriji, a zainteresovani su i da ovdje ulažu u neke turističke kapacitete gdje bi mogli da dolaze njihovi građani, prenosi Fena.

Prema podacima PKKS, Bliski istok je u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni KS-a u 2018. imao udio od jedan posto. Obim te razmjene lani je iznosio 56,6 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi šest miliona, a na uvoz 50,5 miliona KM. U odnosu na 2017. izvoz je povećan 81 posto, a uvoz je opao za 0,4 posto.

Mahmutović je ovom prilikom sa članom UO Trgovinske i industrijske komore Omana Ahmedom Al Hootijem potpisao Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja saradnje i jačanja poslovnih veza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik