Slovenija prodala još 10 posto udjela u NLB-u

Bez autora
Jun 20 2019

Slovenski državni holding objavio je danas da je u ime države prodao 10 posto dionica Nove ljubljanske banke institucionalnim ulagačima, za ukupno 109,5 milijuna eura. Time je završena privatizacija najveće slovenske banke, u skladu s obvezama Slovenije koja je pristala privatizirati najveće banke u državnom vlasništvu, nakon što je Europska komisija pristala da se 4,8 milijardi eura proračunskog novca koji je u njih uložen 2013. godine zbog bankarske krize nastale zbog loših kreditnih plasmana ne računa kao državna pomoć. Nakon lanjske prodaje 65 posto dionica NLB-a i sadašnje prodaje, u vlasništvu države ostaje strateški udio od 25 posto plus jedne zlatne dionice, a država je u NLB-u i dalje najveći pojedinačni vlasnik.

Slovenija prodala još 10 posto udjela u NLB-uSlovenski državni holding (SDH) objavio je danas da je u ime države prodao 10 posto dionica Nove ljubljanske banke (NLB) institucionalnim ulagačima, za ukupno 109,5 milijuna eura.

Time je završena privatizacija najveće slovenske banke, u skladu s obvezama Slovenije koja je pristala privatizirati najveće banke u državnom vlasništvu, nakon što je Europska komisija pristala da se 4,8 milijardi eura proračunskog novca koji je u njih uložen 2013. godine zbog bankarske krize nastale zbog loših kreditnih plasmana ne računa kao državna pomoć.

Nakon lanjske prodaje 65 posto dionica NLB-a i sadašnje prodaje, u vlasništvu države ostaje strateški udio od 25 posto plus jedne zlatne dionice, a država je u NLB-u i dalje najveći pojedinačni vlasnik.

Kako navodi tiskovna agencija STA, cijena dionice NLB-a koju je SDH, ustanova za upravljanje državnom imovinom, postigla prema institucionalnim investitorima manja je od one na financijskom tržištu.

Cijena dionice NLB-a jučer je na Ljubljanskoj burzi iznosila 58,2 eura, dok se njenim globalnim depozitnim potvrdama na burzi u Londonu trgovalo i po cijeni od 11,33 eura.

Kako je danas objavio SDH, danas je prodano 1.999.999 običnih dionica NLB-a, odnosno deset posto sveukupnih, umanjeno za jednu dionicu, i to preko ubrzanog prikupljanja potencijalnih narudžbi za kupnju od institucionalnih ulagača.

Postignuta je cijena od 54,75 eura za dionicu te 10,95 eura za globalnu depozitnu potvrdu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik