RS donio zakon o stečaju, FBiH još čeka

Bez autora
Jun 20 2019

Skupština Distrikta Brčko BiH usvojila je nedavno prijedloge Zakona o stečaju i Zakona o likvidacijskom postupku u prvom čitanju. Nakon očekivanog usvajanja zakona u drugom čitanju i objave u Službenom glasniku Distrikta Brčko BiH, oba zakona naći će se u primjeni.U ožujku 2016. godine donesen je novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj, nakon čega je trajanje stečajnog postupka skraćeno s 54 na 13 mjeseci. Zahvaljujući mogućnosti restrukturiranja poslovnih subjekata, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj riješenih predmeta porastao je za 329 posto. Zakoni u Distriktu Brčko i Republici Srpskoj su harmonizirani. Isti zakoni su pripremljeni i za Federaciju BiH, ali na njihovo usvajanje se još čeka.

RS donio zakon o stečaju, FBiH još čekaSkupština Distrikta Brčko BiH usvojila je nedavno prijedloge Zakona o stečaju i Zakona o likvidacijskom postupku u prvom čitanju.

Restrukturiranje poduzeća

Nakon očekivanog usvajanja zakona u drugom čitanju i objave u Službenom glasniku Distrikta Brčko BiH, oba zakona naći će se u primjeni. U ožujku 2016. godine donesen je novi Zakon o stečaju u Republici Srpskoj, nakon čega je trajanje stečajnog postupka skraćeno s 54 na 13 mjeseci.

Zahvaljujući mogućnosti restrukturiranja poslovnih subjekata, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj riješenih predmeta porastao je za 329 posto. Zakoni u Distriktu Brčko i Republici Srpskoj su harmonizirani. Isti zakoni su pripremljeni i za Federaciju BiH, ali na njihovo usvajanje se još čeka.

“Zakoni usvojeni u Distriktu Brčko i Republici Srpskoj oslanjaju se na europske regulative pa bi isti princip trebao biti primijenjen u Federaciji BiH”, izjavio je stečajni i likvidacijski sudac Hakija Zajmović, dodajući da zbog neusvajanja novog zakona o stečaju u Federaciji BiH najviše ispaštaju radnici.

Novi zakon o stečaju u Federaciji BiH maksimalno bi trebao zaštititi prava radnika, urediti predstečajne i stečajne postupke, omogućiti reorganizaciju stečajnog dužnika, urediti međunarodni stečaj i doprinijeti kreiranju pozitivne investicijske klime. O tome je ranije govorio i ministar pravosuđa Federacije BiH Mato Jozić.

Potraživanja radnika

“Izmjene, između ostaloga, propisuju da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanoga zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom i potraživanja po osnovi naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. Na taj način potraživanja radnika nisu ograničena ni visinom ni vremenski”, rekao je ministar pravosuđa Federacije BiH Mato Jozić.

Tehničku podršku pripremi novih zakona o stečaju i likvidacijskom postupku pruža IFC, članica Grupacije Svjetske banke, uz pomoć Veleposlanstva Švicarske u BiH. Mnoga poduzeća u Federaciji BiH, ali i radnici, spašena su od blokada, propasti i prijetnji da ostanu bez prava upravo pokretanjem stečajnog postupka.

Iako je u javnosti prezentirano kako je stečaj u pojedinim slučajevima propast poduzeća, nije tako, on je u mnogim slučajevima jedino rješenje nagomilanih problema koji traju godinama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik