U trećoj rundi “prebijeno” 22,81 milion KM

Bez autora
Jun 20 2019

Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za 22,81 milion maraka obaveza i potraživanja na trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 606 učesnika. Učesnici mogu do sutra do 15 časova ispravljati izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 18. juna. Nakon ispravke, dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji, navedeno je na internet stranici Banjalučke berze. Šansu da naplati svoja potraživanja iskoristila je i opština Nevesinje.

U trećoj rundi “prebijeno” 22,81 milion KMPrivrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za 22,81 milion maraka obaveza i potraživanja na trećoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima objavljenim na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 606 učesnika.

- Učesnici mogu do sutra do 15 časova ispravljati izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 18. juna. Nakon ispravke, dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Šansu da naplati svoja potraživanja iskoristila je i opština Nevesinje.

- Prijavili smo oko 40.000 potraživanja od Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, jednog građevinskog i komunalnog preduzeća. Ovo je izuzetna mogućnost da se izmire obaveze i dugovi bez gotovog novca. Sigurno ćemo se prijaviti i na svaku narednu kompenzaciju - istakla je za “Glas Srpske” samostalni stručni saradnik za budžet i finansije u opštini Nevesinje Bojana Đurasović.

U trećoj ovogodišnjoj rundi prebijanja dugova učestvovala je i Fabrika obuće “Dermal” iz Kotor Varoša.

- Prema preliminarnom izvještaju, kompenzovali smo 35.858 KM. Zadovoljni smo jer u većini slučajeva na ovaj način uspijevamo da naplatimo određena potraživanja i izmirimo svoje obaveze prema dobavljačima - istakla je rukovodilac finansija u “Dermalu” Dragana Slezinger.

Finansijski direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara Rado Lejić kazao je da je ova kompanija kompenzovala oko 6.500 KM.

- Taj iznos se uglavnom odnosi na naša potraživanja od jedne privatne firme i obaveze koje smo imali prema Veterinarskoj stanici u Šamcu. Na nekim ranijim kompenzacijama uspijevali smo “prebiti” i do 50.000 maraka potraživanja i obaveza - rekao je Lejić i dodao da ovaj sistem olakšava poslovanje privrednicima.

Među inicijatorima za pokretanje ovog sistema smanjenja duga bila je i Područna privredna komora Banjaluka.

- Redovno unosimo svoje obaveze u sistem kompenzacije i ovaj put kompenzovali smo oko 35.000 KM obaveza - rekao je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

U poređenju sa drugom ovogodišnjom kompenzacijom, koja je održana u aprilu, prebijeno je oko 12 miliona maraka manje, a dug je kompenzovao 71 učesnik manje. Na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je održana u februaru, 678 učesnika kompenzovalo je 31,26 miliona KM obaveza i potraživanja. Do kraja godine planirane su još tri multilateralne kompenzacije i to u avgustu, oktobru i decembru.

Lista dužnika

Goran Račić ističe da se u posljednje vrijeme smanjuje broj učesnika na multilateralnim kompenzacijama, te apeluje na privrednike da iskoriste ovu šansu za postizanje bolje likvidnosti.

- Apelujem na Poresku upravu RS da nađe mehanizam da se što više kompanija uključi u sistem multilateralne kompenzacije, jer svi oni koji su na listi dužnika neuključivanjem u taj sistem čine poreske prekršaje - kazao je Račić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik