Novi pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova Bosnalijeka

Bez autora
Jun 23 2019

Bosnalijekov novi proizvodni pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova svečano je danas otvoren u Sarajevu, čime će ova farmaceutska kompanija proizvoditi 34 miliona pakovanja što je za pet puta više nego do sada. Ovaj pogon savremeno je dizajniran i koncipiran te potpuno usklađen sa zahtjevima EU GMP smjernicama i najsavremenijim evropskim standardima, što kompaniji omogućava reputaciju proizvođača lijekova po najvišim standardima. Najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek usmjerena je na kvalitet, ali i na stalne investicije. Radi se o kompaniji koja zapošljava 870 osoba koji su im, kažu, najveći resurs, a otvaranjem novog pogona stvorena je mogućnost za otvaranje i novih radnih mjesta.

Novi pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova BosnalijekaBosnalijekov novi proizvodni pogon za nesterilne polučvrste i tečne forme lijekova svečano je danas otvoren u Sarajevu, čime će ova farmaceutska kompanija proizvoditi 34 miliona pakovanja što je za pet puta više nego do sada.

Ovaj pogon savremeno je dizajniran i koncipiran te potpuno usklađen sa zahtjevima EU GMP smjernicama i najsavremenijim evropskim standardima, što kompaniji omogućava reputaciju proizvođača lijekova po najvišim standardima.

Najveća farmaceutska kompanija u Bosni i Hercegovini Bosnalijek usmjerena je na kvalitet, ali i na stalne investicije. Radi se o kompaniji koja zapošljava 870 osoba koji su im, kažu, najveći resurs, a otvaranjem novog pogona stvorena je mogućnost za otvaranje i novih radnih mjesta.

Generalni direktor kompanije Nedim Uzunović podsjetio je da Bosnalijek postoji od 1951. godine od kada je jasno usmjeren na razvoj i bogaćenje asortimana, a izrazio je zadovoljstvo što kao takvi imaju udjela u razvoju domaće privrede.

Govoreći o otvaranju novog pogona kompanije, kazao je da je ovo veliki dan za Bosnalijek, podsjećajući da su u posljednje dvije godine napravljene dvije velike investicije, a vrijednost ove posljednje je oko 50 miliona KM.

Ponovio je da je vizija Bosnalijeka proširiti tržište jer trenutno rade na tri kontinenta, a u planu je proširenje na nova tržišta Bliskog Istoka i Azije dok se otvara i mogućnost pristupa američkom tržištu.

Savjetnik Uprave Bosnalijeka iz Sjedinjenih Američkih Država David Grange kazao je da ova kompanija ima šanse da se proširi na američko tržište jer se tokom više od pola stoljeća etablirala kao veoma uspješna firma.

- Namjera je proširiti poslovanje i vjerujem da u tome mogu pomoći. Već smo odredili područja koja su interesantna, a ovisno od odluke menadžmenta ići ćemo tamo. To je dobro za poslovanje i reputaciju kompanije koja je globalna i posluje u brojnim zemljama - pojasnio je Grange.

Dodao je da Bosnalijek već ispunjava uvjete Evropske unije kada je u pitanju proizvodnja lijekova zato smatra da bi trebalo vrlo jednostavno sve to prenijeti u SAD i druge regije koje zahtijevaju ispunjenje tih međunarodnih standarda.

Ambasadorica Nigerije za BiH sa sjedištem u Mađarskoj Eniola Ajayi, koja je četvrti put u BiH, napomenula je da oduvijek imaju dobru saradnju s Bosnalijekom u smislu njihove želje da se prošire na tržište Afrike.

Naglasila je da za to postoji velika mogućnost najprije zbog kvaliteta njihovih proizvoda i ljudi koji su opredjeljeni za to, ali i imajući u vidu da je Nigerija veliko tržište s 201 milionom stanovnika.

Kako je istaknuto, strateško opredjeljenje Bosnalijeka je snažna dodatna ekspanzija na međunarodna tržišta, zadržavanje liderske pozicije u BiH te dodatno osnaživanje prisustva na tržištima gdje već posluju, kao i jačanje imidža firme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik