Uskoro pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat Tehnike

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da očekuje da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat Tehnike, Jat apartmana, ali i pozivi za druga preduzeća za koje se jave potencijalni kupci. Stevanović je rekao da će tender biti raspisan za 15 do 20 preduzeća iz privatizacionog portfelja, onda kad se za njih pojave zainteresovani investitori. Prema njegovim rečima, u proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85 - 86 preduzeća. Meni je drago što sa aspekta Ministarstva privrede, privatizacija nije više tema broj jedan. Sada smo počeli da pričamo o nekim drugim stvarima i da budemo malo više kreativni.

Uskoro pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat TehnikeDržavni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da očekuje da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju Laste, Petrohemije, Jat Tehnike, Jat apartmana, ali i pozivi za druga preduzeća za koje se jave potencijalni kupci.

Stevanović je za TV Prva rekao da će tender biti raspisan za 15 do 20 preduzeća iz privatizacionog portfelja, onda kad se za njih pojave zainteresovani investitori.

Prema njegovim rečima, u proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85 - 86 preduzeća.

"Meni je drago što sa aspekta Ministarstva privrede, privatizacija nije više tema broj jedan. Sada smo počeli da pričamo o nekim drugim stvarima i da budemo malo više kreativni", rekao je Stevanović.

Kako je objasnio, za oko 30 preduzeća trenutno nije moguće objaviti javni poziv, jer se vode sudski procesi, postoje imovinski ili drugi problemi.

"U portfelju imamo i 11 banja za koje očekujemo da ćemo uskoro početi sa objavljivanjem javnih poziva za privatizaciju. Imamo i desetak preduzeća na Kosovu i Metohiji, a njihovo rešenje će biti deo opšteg rešenja i konsenzusa oko KiM", rekao je Stevanović.

Dobit javnih preduzeća u prva tri meseca 9 milijardi dinara

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je zadovoljan rezultatima javnih preduzeća u prva tri meseca 2019, koja su zbirno ostvarila neto dobit od oko devet milijardi dinara, dok su najbolji rezultat ostvarili Srbijagas i EPS.

On je, za TV Prva, rekao da su samo Srbijagas i EPS u tom periodu ostvarili svako po oko pet milijardi dinara neto dobiti, a slede Skijališta Srbije sa oko 700 miliona dinara neto dobiti, Pošta sa oko 560 miliona dinara...

"Za nas je važno da zadržimo trend koji smo uspostavili 2015. godine, kada smo 38 javnih preduzeća iz polja neto gubitka preveli u polje neto dobitka. Od te godine, nijedan rezultat zbirno, na konsolidovanom nivou, nije bio negativan", rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, takav rezultat je posledica uvođenja korporativnih principa u poslovanje javnih preduzeća sa jedne strane, a sa druge uvođenja smernica iz 2014. godine.

"Smernicama smo hteli da uvedemo mnogo više odgovornosti i posvećenosti u funkcionisanje javnih preduzeća. Od ove godine smo te smernice pretočili u uredbu koja je obavezujuća za sve. Iskreno se nadam da će iz dana u dan rezultati ovih preduzeća biti sve bolji", rekao je Stevanović.

Na konstataciju da je Srbijagas prešao put od gubitaša do pozitivnog bilansa, Stevanović ističe da to preduzeće danas ima pozitivan rezultat.
"Rezultati su kroz vreme bili drugačiji, što zbog istorijskih obaveza, posledice nekog vremena kada su se možda donosile iracionalne odluke. Danas posluje pozitivno i verujem da će tako i nastaviti", rekao je on.

On je podsetio da se sa Svetskom bankom radi na poslovno- finansijskom restrukturiranju Elektroprivrede Srbije, Srbijegasa...

"Očigledno je da su sve te reforme i opšta fiskalna konsolidacija dali i pozitivne rezultate i efekte na poslovanje javnih preduzeća", zaključio je.

Državni sekretar se osvrnuo i na infrastrukturne projekte koje Ministarstvo privrede sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama, ističući da je ukupna vrednost projekata veća od četiri milijarde dinara.

"Od toga, Ministarstvo privrede je obezbedilo 1,7 milijardi dinara", ističe on.

Stevanović je pozvao lokalne samouprave koje u narednoj godini očekuju podršku Ministarstva privrede, da preispitaju i "skockaju" dokumentaciju, kako bi se kroz projekte prošlo brže i efikasnije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik