Branko Marković novi predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva

Bez autora
Jun 24 2019

Branko Marković, zamjenik direktora kompanije „Boksit “ iz Milića izabran je za novog predsjednika Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, a za potpredsjednike direktorica „TMK Krivaja“ Zavidovići Sabina Heljić i direktor „Winer“ Livno Vinko Vrdoljak. Na reizbornoj Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH ove sedmice vođena je rasprava u vezi sa ostvarenim rezultatima drvne industrije u proteklom periodu. Izvoz drvnog sektora u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 429.074.888 KM, što je za 4,5 posto više nego u istom periodu 2018. Namještaj, građevinska stolarija, ploče, furnir i podovi su imali povećanje izvoza, dok je izvoz proizvoda šumarstva, rezane građe i montažne drvene gradnje smanjen.

Branko Marković novi predsjednika Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiHBranko Marković, zamjenik direktora kompanije „Boksit “ iz Milića izabran je za novog predsjednika Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), a za potpredsjednike direktorica „TMK Krivaja“ Zavidovići Sabina Heljić i direktor „Winer“ Livno Vinko Vrdoljak.

Na reizbornoj Skupštini Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH ove sedmice vođena je rasprava u vezi sa ostvarenim rezultatima drvne industrije u proteklom periodu.

Izvoz drvnog sektora u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 429.074.888 KM, što je za 4,5 posto više nego u istom periodu 2018.

Namještaj, građevinska stolarija, ploče, furnir i podovi su imali povećanje izvoza, dok je izvoz proizvoda šumarstva, rezane građe i montažne drvene gradnje smanjen.

Uvoz je iznosio 142.682.357 KM i veći je za 19,4 posto u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 300,7 posto.

U raspravi je istaknuto da se, i pored dobrih proizvodnih i izvoznih rezultata u 2018. godini, u prvim mjesecima 2019. godine uočava smanjenje porasta izvoza i značajan rast uvoza proizvoda šumarstva, namještaja, građevinske stolarije, rezane građe.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, kako je rečeno tokom Skupštine ove asocijacije, proizvođači nemaju institucionalnu podršku i sve je izraženiji problem odlaska radne snage i nedostatka potrebnih stručnih kadrova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik