Srpsko rudarstvo u ekspanziji – potvrda i od Šveđana

Bez autora
Jun 24 2019

Od investicija u rudarstvo država očekuje velike prihode i zapošljavanja. Kineski "Ziđin" već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale. Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije. Zalihe koje je "Rio tinto" pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije. Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva. I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije, ističe Lindin.

Srpsko rudarstvo u ekspanziji – potvrda i od ŠveđanaOd investicija u rudarstvo država očekuje velike prihode i zapošljavanja. Kineski "Ziđin" već radi na otvaranju novog rudnika kod Bora, a više od 50 svetskih kompanija u Srbiji istražuje razne rude i minerale. Iz Švedske, najvećeg snabdevača metala u Evropskoj uniji, stiže potvrda: evropskoj industriji je potrebna ruda iz Srbije.

Zalihe koje je "Rio tinto" pronašao u Jadru kod Loznice mogu da pokriju 10 odsto svetskih potreba za litijumom. Na njih računa i evropsko tržište, jer je taj redak metal budućnost automobilske industrije.

Jan Lindin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da dve zemlje imaju tradiciju što se tiče rudarstva. "I mi vidimo veliki potecijal za saradnju ne samo između Švedske i Srbije, već i Evropske unije i Srbije", ističe Lindin.

"Rio tinto" rudnik planira da otvori 2023. a u Vladi očekuju i fabriku za preradu i prizvodnju litijumskih baterija. A dolaskom u Bor, kineski "Ziđin" preuzeo je i poslove kanadskog "Nevsuna". Najavljuju da će novi rudnik "Čukaru peki" proraditi za dve godine.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, navodi da su prošle godine u Torontu taj projekt u svetskim razmerama nazivali "zver", prema procentu bakra na toni zemlje.

"Nešto neverovatno, to sada Kinezi ubrzano razvijaju zajedno sa RTB-om koji su kupili", ukazuje Deđanski.

I investitori i finasijske institucije koje podržavaju velike rudarske i geološke poslove zadovoljni su privrednim ambijentom koji Srbija nudi.

"Srbija ima sjajno zakonodavstvo"

Na evropskoj lestvici, Srbija je na četvrtom mestu po brzini izdatih dozvola i trajanju procedura u tom sektoru.

Teo Dečev, izvršna direktorka kompanije "Mundoro Kapital", kaže da, sa pozicije investitora, mora da istakne da Srbija ima sjajno zakonodavstvo. "Zakoni o mineralima i rudama su veoma stabilni, i omogućavaju investitoru da ima bezbednu sredinu za ulaganje", napominje Dečeva.

Erik Rasmusen, direktor prirodnih resursa EBRD-a, kaže da je ta banka spremna da finansira projekte "ako ste disciplinovani, ako postavite visoke standarde i ako vodite računa o svojoj sredini i ljudima".

Peter Handlej, šef jedinica za efikasnost resursa i sirovine u Evropskoj komisiji navodi da je trenutno aktuelno mnogo projekata, između ostalih i izgradnja lanaca fabrika baterija. "Biće nam potrebno nekoliko ogromnih fabrika u Evropi. A sve to potvrđuje da je Evropa spremna da ulaže u Srbiji", kaže Handlej.

Švedska ima 16 rudnika koji zapošljavaju osam i po hiljada ljudi. Insistiraju na razvoju rudarstva i za to traže partnere, a Srbiju vide kao ključnu za saradnju u tom poslu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik