Očekivani prinos pšenice ove godine 2,7 miliona tona

Bez autora
Jun 30 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izrazio je očekivanje da će Srbija ove godine imati prinos pšenice od približno 2,7 miliona tona, a da će oko milion tona pšenice ići u izvoz. Nedimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije, rekao da očekuje da prinos pšenice po jednom hektaru bude približno 4,7 - 4,8 tona po hektaru. On je najavio da će Vlada Srbije, zajedno sa Robnim rezervama naredne nedelje otkupiti određenu količinu pšenice na agrarnoj berzi, i dodao da očekuje da cena po kilogramu bude 21 dinar. Ministar je ukazao na to da je trenutna cena pšenice na jednom od rekordnih nivoa i iznosi približno 24 dinara po kilogramu na berzi, što je, kako je ocenio, dobra stvar i posledica brojnih okolnosti na tržištu u okruženju.

Očekivani prinos pšenice ove godine 2,7 miliona tonaMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izrazio je očekivanje da će Srbija ove godine imati prinos pšenice od približno 2,7 miliona tona, a da će oko milion tona pšenice ići u izvoz.

Nedimović je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije,  rekao da očekuje da prinos pšenice po jednom hektaru bude približno 4,7 - 4,8 tona po hektaru.

On je najavio da će Vlada Srbije, zajedno sa Robnim rezervama naredne nedelje otkupiti određenu količinu pšenice na agrarnoj berzi, i dodao da očekuje da cena po kilogramu bude 21 dinar.

Ministar je ukazao na to da je trenutna cena pšenice na jednom od rekordnih nivoa i iznosi približno 24 dinara po kilogramu na berzi, što je, kako je ocenio, dobra stvar i posledica brojnih okolnosti na tržištu u okruženju.

Nedimović je podsetio na to da su prilikom setve pšenice prošle godine bile nepovoljne vremenske okolnosti, ali da ipak, situacija po pitanju prinosa, nije toliko loša.

Kada je reč o izvozu srpske pšenice u Afriku, on je istakao da tokom tri, četiri decenije na to područje nije bilo izvoza, a da je martu ove godine dobijen sertifikat za izvoz u Egipat.

Ministar je naveo da su srpske kompanije učestvovale na tenderima za izvoz pšenice u Egipat i da se uskoro očekuju rezultati o učešću na tim tenderima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik