Počela najveća akcija sadnje drveća u Srbiji

Bez autora
Jul 03 2019

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović prisustvovao je danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac" ozvaničenju najveće akcije sadnje stabala u Srbiji "Zasadi drvo", čiji je cilj očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj.Akciju su pokrenuli "Adria Media Grupa" i "DM drogerie markt", uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, JP "Srbija šume, JP "Vojvodina šume", Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije. Nedimović je na konferenciji za novinare objasnio da će se četvoromesečna kampanja baviti edukacijom i podizanjem svesti o značaju šuma, nakon čega na jesen počinje pošumljavanje.

Počela najveća akcija sadnje drveća u SrbijiMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović prisustvovao je danas u Botaničkoj bašti "Jevremovac" ozvaničenju najveće akcije sadnje stabala u Srbiji "Zasadi drvo", čiji je cilj očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj.

Akciju su pokrenuli "Adria Media Grupa" i "DM drogerie markt", uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za šume, JP "Srbija šume, JP "Vojvodina šume", Pokreta gorana Srbije i Privredne komore Srbije.

Nedimović je na konferenciji za novinare objasnio da će se četvoromesečna kampanja baviti edukacijom i podizanjem svesti o značaju šuma, nakon čega na jesen počinje pošumljavanje.

U akciji, tokom koje se očekuje da će biti zasađeno 50.000 stabala širom Srbije, moći će da učestvuju i građani, koji će poslednje subote u oktobru imati priliku da zasade svoje drvo, naveo je ministar.

On je ocenio da je akcija veoma važna jer ćemo značajno obnoviti površine pod šumom, ali ćemo i dodatno jačati odbrambene kapacitete u pogledu smanjenja posledica od bujičnih voda i poplava.

Nedimović je podvukao da bez šuma ne može da se reši ni problem poplava, ni zagađenost vazduha u gradovima, izrazivši očekivanje da će se za jedno posečeno drvo posaditi najmanje dva.

Cilj je da se zasadi što više stabala drveća, odnosno više nego što bi kroz proces razvoja industrijske proizvodnje nestalo. Nastojaćemo da se sadnja obavi tamo gde je najpotrebnije, naglasio je on.

Lokalne samouprave, kako je precizirao, već predlažu mesta na kojima će se stabla saditi, a Uprava za šume predlaže da se to čini na mestima na kojima zbog seče nema dovoljno stabala.

On je preneo da će predložiti da to budu područja gde je bilo bujičnih poplava i gde postoji potreba da se uspori tok vode, poput Kraljeva, Guče i Krupnja.

Za svakog građanina koji bude želeo da zasadi svoje drvo, biće obezbeđene sadnice na određenim lokacijama širom Srbije, a tačna mesta i početak prijavljivanja biće objavljeni početkom septembra u okviru kategorije "Zasadi drvo" na portalima "Kurir" i "Espreso".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik