U RS zabranjen uvoz sirovog suncokreta iz Srbije

Bez autora
Jul 10 2019

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 3.000 kilograma sirovih sjemenki suncokreta u ljusci, porijeklom iz Srbije, zbog povećanog prisustva kadmijuma.Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala. Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za odrđene kontamitente u hrani, dodaje se u saopštenju.

U RS zabranjen uvoz sirovog suncokreta iz SrbijeRepublička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 3.000 kilograma sirovih sjemenki suncokreta u ljusci, porijeklom iz Srbije, zbog povećanog prisustva kadmijuma.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je prilikom pregleda pošiljke nadležni inspektor izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka teških metala.

"Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku utvrđeno je prisustvo kadmijuma iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama za odrđene kontamitente u hrani", dodaje se u saopštenju.

Na zahtjev uvoznika, izvršena je superanaliza kontrolnog uzorka u laboratoriji u Bečeju, u Srbiji, kojom su potvrđeni rezultati prve analize, odnosno utvrđeno je prisustvo kadmijuma u vrijednosti od 0,581 miligrama po kilogramu, čija je sumarna vrijednost iznad Pravilnikom propisane vrijednost od 0,1 miligrama po kilogramu.

Inspektor je zabranio uvoz sporne pošiljke i naredio vraćanje pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik