Vlada Republike Srpske žirant za kredite od 800 miliona KM

Bez autora
Jul 14 2019

Vlada Republike Srpske planira u ovoj godini da izda garancije od 800 miliona maraka za kredite koje će podići javna preduzeća i ustanove. Najveći dio garancija, u iznosu od oko 300 miliona KM, odnosi se na izgradnju hidroelektrana Bistrica, Janjina i Buk Bijela.Sa oko 200 miliona maraka će se garantovati za kredite podignute u cilju izgradnje solarnih elektrana i vjetroparka Trusina, dok će se za remont i modernizaciju termoelektrana garantovati u iznosu od 100 miliona KM. Interes za izdavanje garancija iskazan je i iz resora zdravstva, za potrebe izgradnje bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj u iznosu oko 104 miliona KM, kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM te kreditna zaduženja bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM.

Vlada Republike Srpske žirant za kredite od 800 miliona KMVlada Republike Srpske planira u ovoj godini da izda garancije od 800 miliona maraka za kredite koje će podići javna preduzeća i ustanove.

Najveći dio garancija, u iznosu od oko 300 miliona KM, odnosi se na izgradnju hidroelektrana Bistrica, Janjina i Buk Bijela. Sa oko 200 miliona maraka će se garantovati za kredite podignute u cilju izgradnje solarnih elektrana i vjetroparka Trusina, dok će se za remont i modernizaciju termoelektrana garantovati u iznosu od 100 miliona KM.

Interes za izdavanje garancija iskazan je i iz resora zdravstva, za potrebe izgradnje bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj u iznosu oko 104 miliona KM, kreditno zaduženje Fonda zdravstvenog osiguranja u iznosu oko 60 miliona KM te kreditna zaduženja bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM.

Iz resora turizma u planu je podrška za izgradnju gondole na Jahorini kroz garanciju od devet miliona KM.

"Ukupna izloženost Republike Srpske po izdatim garancijama ne može biti veća od 15 odsto ostvarenog BDP-a u tekućoj godini", stoji u prijedlogu odluke, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske naći na četvrtoj posebnoj sjednici.

Inače, kada bi se realizovala sva kreditna zaduženja za koja postoji interes resornih ministarstava, nivo izloženosti RS bi bio 1,48 milijardi KM, odnosno 13,44% BDP-a.

Preliminarni podaci govore kako iznos garancija zaključno s krajem maja ove godine iznosi 547,91 milion KM (4,96% BDP-a), a stanje duga po osnovu kreditnih zaduženja za koje je Vlada Republike Srpske izdala garancije 545,85 miliona KM.

Podsjećamo, Narodna skupština RS na prijedlog Vlade odlučuje o ukupnom iznosu garancija koje može izdati Vlada u toku fiskalne godine.

Vlada može izdati garanciju kreditoru ili zajmodavcu za garantovanje obaveza nastalih zaduženjem opština, gradova, fondova socijalne sigurnosti, Investiciono-razvojne banke i fondova kojima ona upravlja, kao i javnih preduzeća i institucija javnog sektora, u vezi s finansiranjem kapitalnih investicija, refinansiranjem postojećeg duga, finansiranjem prenesenih obaveza, budžetskog deficita.

Sa svakim korisnikom garancije potpisuje se pojedinačni ugovor u kojem se utvrđuju prava i obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik