Malim i srednjim preduzećima u 11 zemalja - 800 miliona evra, među njima i Srbija

Bez autora
Jul 16 2019

Evropska investiciona banka i ProKredit Grupa obezbediće dodanih 800 miliona evra za podršku inovativnim malim i srednjim preduzećima u 11 zemlja Jugoistočne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija, najavljeno je u Evropskoj komisiji.U Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju finansiranje koje se sprovodi u okvirima Evropskog strateškog fonda, ključnog dela Investicionog plana za Evropu tzv "Junkerovog plana". Ono je namenjeno kompanijama čija se prozvodanja bazira na novim tehologijama, a koje su baziranje u Srbiji, Albaniji, BiH, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Gruziji, Moldaviji i Nemačkoj.

Malim i srednjim preduzećima u 11 zemalja - 800 miliona evra, među njima i SrbijaEvropska investiciona banka i ProKredit Grupa obezbediće dodanih 800 miliona evra za podršku inovativnim malim i srednjim preduzećima u 11 zemlja Jugoistočne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Evropskoj komisiji kažu da je u pitanju finansiranje koje se sprovodi u okvirima Evropskog strateškog fonda, ključnog dela Investicionog plana za Evropu tzv "Junkerovog plana".

Ono je namenjeno kompanijama čija se prozvodanja bazira na novim tehologijama, a koje su baziranje u Srbiji, Albaniji, BiH, Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Gruziji, Moldaviji i Nemačkoj.

Sa ovih 800 miliona evra, Evropski investicioni fond i ProKredit Grupa podigli su ukupunu podršku kompanijama u 11 zemlja na 1,62 milijarde evra, navode u Komisiji.

"Nastavak i jačanje EU podrške doneće opipljivu razliku hiljadama ljudi koji imaju inovativne poslovne ideje, a kojima je potrebno finansiranje”, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Jukrki Katainen.

U Evropskoj komisiji navode da je do danas kroz ovu inicijativu podršku ProKredit Grupe dobilo oko 2.000 inovativnih malih i srednih preduzeća u navedenih 11 zemalja i to uglavnom u sektorima prerađivačke industrije i trgovina na veliko i malo.

Ugovori sa kompanijama potpisuju se u okviru inicijative Evrope komisije InovFin koja je podržana EU programom za inovacije i razvoj Horizont 2020, objašnjavaju u Komisiji.

Inicijativa InovFin omogućava bankama koje učestvuju da daju kredite inovativnim kompanijama, uz podršku garancije koju pruža Evropski investicioni fond, odnosno Evropskog fonda za strateška ulaganja kada su u pitanju zemlje članice.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da je Junkerov plan do sada mobilisao skoro 410 milijardi evra dodatnih investicija i da trenutno podržava 952.000 malih i srednjih preduzeća širom Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik