U maju 1.822 dozvole, vrednost radova skočila 150 procenata

Bez autora
Jul 16 2019

U maju mesecu ove godine izdate su 1.822 građevinske dozvole u Srbiji, što je za 5,9 odsto više nego istog meseca prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.Kako se navodi u saopštenju, indeks predviđene vrednosti radova u maju ove godine veći je za 150,4 procenata u odnosu na maj 2018. Na povećanje predviđene vrednosti radova najviše su uticale dozvole izdate za izgradnju dela Autoputa i za izgradnju Magistralnog gasovoda Bugarska - Mađarska, objašnjavaju u Zavodu. Posmatrano prema vrsti građevina, u maju ove godine izdato je 76 procenata dozvola za zgrade i 24 procenta za ostale građevine.

U maju 1.822 dozvole, vrednost radova skočila 150 procenataU maju mesecu ove godine izdate su 1.822 građevinske dozvole u Srbiji, što je za 5,9 odsto više nego istog meseca prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi u saopštenju, indeks predviđene vrednosti radova u maju ove godine veći je za 150,4 procenata u odnosu na maj 2018.

Na povećanje predviđene vrednosti radova najviše su uticale dozvole izdate za izgradnju dela Autoputa (Preljina - Požega) i za izgradnju Magistralnog gasovoda Bugarska - Mađarska (deonica 2), objašnjavaju u Zavodu.

Posmatrano prema vrsti građevina, u maju ove godine izdato je 76 procenata dozvola za zgrade i 24 procenta za ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, kažu u RZS, 62,8 odsto se odnosi na stambene, a 37,2 posto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (70,9 odsto).

Ako se posmatraju dozvole u maju, u Srbiji je prijavljena izgradnja 1.801 stana, s prosečnom površinom od 77,9 kvadratnih metara.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 11,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 154 kvadrata, a 84,4 procenata njih, biće građeno u zgradama s tri i više stanova.

Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 65,1 kvadratni metar.

Predviđena vrednost radova novogradnje u maju ove godine, dodaje se u saopštenju, iznosi 91,2 posto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Moravičkoj oblasti (35,5 posto od predviđene vrednosti novogradnje), zatim slede Braničevska oblast (19,6 odsto), Beogradska oblast (11,7 procenata), Nišavska oblast (5,5 odsto) i Južnobanatska oblast (5,4 procenata), dok se učešća ostalih oblasti kreću do četiri procenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik