Zeleni biznis - Patike napravljene od kafe

Bez autora
Jul 18 2019

U svetu se svakog dana popije oko dve milijade šoljica kafe, soc od kafe često završi u kanti, sudoperama ili deponiji, pa su zato dva preduzetnika iz Helsinkija došla na ideju kako da ga iskoriste na najbolji način i tako napravili - patike od soca kafe.Kako navode preduzetnici iz Helsinkija, budući da su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nadju patike koje su i udobne, i moderne, a u skladu sa prirodom - napravili su svoje od soca kafe. Njihova kompanija Rens kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastičnog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća.

Zeleni biznis - Patike napravljene od kafeU svetu se svakog dana popije oko dve milijade šoljica kafe, soc od kafe često završi u kanti, sudoperama ili deponiji, pa su zato dva preduzetnika iz Helsinkija došla na ideju kako da ga iskoriste na najjbolji način i tako napravili - patike od soca kafe, piše portal Kickstarter.

Kako navode preduzetnici iz Helsinkija, budući da su zabrinuti zbog uticaja industrije na okolinu, a nisu mogli da nadju patike koje su i udobne, i moderne, a u skladu sa prirodom - napravili su svoje od soca kafe.

Njihova kompanija Rens kombinuje tkanine napravljene od soca kafe i recikliranog plastičnog otpada i pravi materijale dovoljno lake i otporne da mogu da se nose kao obuća.

Par patika je težak 460 grama, od čega 300 grama čini kafa.

U svakom paru patika, navodi se, ima plastike ekvivalentno šest upotrebljenih plastičnih flaša.

Jedno od prirodnih svojstava soca od kafe je da eliminiše neprijatne mirise, pa je to ujedno dobra vest za svakoga ko ima problema sa često neprijatnim mirisom iz patika.

Rens patike nisu usamljeni slučaj korišćenja otpadaka od hrane u proizvodnji odeće i obuće, a povećani interes za održivost u modi, doveo je do korišćenja različitih sastojaka ostataka ljudske ishrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik