Kuća 4 predstavlja BiH na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX

Bez autora
Jul 18 2019

Kuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku. Neovisni stručni Odbor nagrade, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Gordana Broćeta, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak te arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom natjecanju. U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

Kuća 4 predstavlja BiH na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEXKuća 4 predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Graditeljskoj nagradi CEMEX, međunarodnom natjecanju za najkvalitetnije radove u području graditeljstva. Dodjela priznanja održat će se u novembru u Meksiku.

Neovisni stručni Odbor nagrade, prodekanica za naučno-istraživački rad s Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Gordana Broćeta, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak te arhitekt Hasan Ćemalović, odabrao je Kuću 4 iz Banje Luke na lokalnom natjecanju. U međunarodnom izdanju nagrade odabrani projekt konkurirat će u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta.

– Ideja ove nagrade je poticati talent u arhitekturi i graditeljstvu, razvijati globalnu kulturu inovacije i kreativnost, kao i poticati upotrebu novih betonskih tehnologija koje jamče visoku održivost u zgradarstvu i infrastrukturi. Ovaj je projekt zadovoljio sve ove kriterije pa vjerujem da će dostojno predstavljati našu graditeljsku tradiciju na svjetskom nivou – kazala je u ime Odbora nagrade Gordana Broćeta.

Dipl.ing.arch. Saša Čvoro u ime svog tima za pobjednički projekt je kazao da “Kuća 4 pretenduje da bude simbol savremenog društva i element identifikacije, pri čemu kombinacija inovativnih i tradicionalnih elemenata treba da ponudi idealan odgovor za opšte prihvatanje”.

– Prepoznavanje izvrsnosti u projektiranju i graditeljstvu najvažniji je cilj ove nagrade. Vjerujem da će ona i ubuduće služiti kao poticaj projektantima i graditeljima u realizaciji projekata koji će biti primjer za buduću gradnju. U ime CEMEX-a čestitam autorima našeg projekta finalista i želim im da ovaj uspjeh ponove i na međunarodnom natjecanju u Meksiku – dodao je direktor CEMEX-a Velimir Vilović.

Projekti iz BiH već godinama učestvuju na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj dekadi, i prošle godine je Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom nivou, u konkurenciji čak sedamdesetak građevinskih projekata iz cijelog svijeta.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je 1991. sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX. Od 2005. godine poziv za podnošenje prijava proširen je izvan granica Meksika. Dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata za osobe s poteškoćama, te ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje. Danas ova nagrada predstavlja jasan odraz i opredjeljenje CEMEX-ovog aktivnog sudjelovanja u međunarodnoj graditeljskoj kulturi.

Arhitektonski par Čvoro već je prepoznat od struke i nagrađen na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. njihov je projekt Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost, te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik