Paušalno oporezivanje smeštaja već dalo dobre rezultate

Bez autora
Jul 18 2019

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je novi sistem paušalnog oporezivanja za građane koji pružaju usluge smeštaja već počeo da daje prve rezultate. Ukazao je na to da je širom Srbije pojačano interesovanje za prijavu kapaciteta u skladu sa novim propisima. Građani su, kako je naveo, od usvajanja Zakona o ugostiteljstvu, početkom godine, počeli da pokazuju veće interesovanje za kategorizaciju, pri čemu je u Beogradu u ovoj godini podneto približno 280 zahteva, od kojih je najveći broj onih koji se prvi put kategorišu.

Paušalno oporezivanje smeštaja već dalo dobre rezultatePotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je novi sistem paušalnog oporezivanja za građane koji pružaju usluge smeštaja već počeo da daje prve rezultate.

Ljajić je u izjavi za agenciju Tanjug ukazao na to da je širom Srbije pojačano interesovanje za prijavu kapaciteta u skladu sa novim propisima.

Građani su, kako je naveo, od usvajanja Zakona o ugostiteljstvu, početkom godine, počeli da pokazuju veće interesovanje za kategorizaciju, pri čemu je u Beogradu u ovoj godini podneto približno 280 zahteva, od kojih je najveći broj onih koji se prvi put kategorišu.

On je podsetio na to da je donedavno u glavnom gradu bilo svega 2.500 kategorisanih ležajeva u privatnom smeštaju, i dodao da je od početka primene novog sistema oporezivanja na Zlatiboru podneto 35 novih zahteva za kategorizaciju, u Novom Sadu 74, a u Vrnjačkoj Banji 64.

Prema njegovim rečima, ovi podaci pokazuju da je uvođenje novog sistema oporezivanja već dalo konkretne rezultate, jer su ljudi shvatili da im se više isplati da rade u skladu sa zakonom nego u sivoj zoni.

Ljajić je izrazio nadu da će istim tempom i ostali vlasnici privatnog smeštaja prijaviti svoje kapacitete, s obzirom na to da im je novi zakon omogućio da rade bez posrednika i da po jednostavnoj proceduri plaćaju tačno utvrđen godišnji iznos poreza po ležaju, u krajnje prihvatljivim iznosima.

Građani su, kako je ocenio, shvatili da im je mnogo jednostavnije da plate od hiljadu do tri hiljade dinara poreza po ležaju godišnje, u zavisnosti od kategorije na kojoj se turistički objekat nalazi, nego da rizikuju da plaćaju kazne za bespravni rad, a koje su novim zakonom propisane i do 350 hiljada dinara.

Potpredsednik Vlade je izneo uverenje da će ove nove mere za relativno kratko vreme omogućiti da se dobije i znatno realnija slika o poseti turista Srbiji, jer će izlaskom iz sive zone vlasnici smeštaja i njihovi gosti po prvi put biti vidljivi u statistici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik